Završen dvodnevni Međunarodni naučni skup „Pravna zaštita životne sredineˮ

Na otvaranju skupa govorili su akademik Zoran P. Rašović, predsjednik Organizacionog odbora i ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović.

Učesnici i govornici na ovom naučnom skupu bili su uvaženi stručnjaci iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Albanije, Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva.

Teme o kojima su govorili su ekološka pravda i pravni instrumenti njene zaštite, krivičnopravna i građanskopravna zaštita životne sredine. Fokus diskusije bio je i na pravnim sredstvima kojima se postiže zaštita životne sredine, kao što je kolektivna tužba, osiguranje od štete u životnoj sredini u pravu i praksi Evropske unije, zaštita životne sredine kroz pravila međunarodnog privatnog prava i obaveza njene zaštite u međunarodnim investicionim sporazumima. Takođe, bilo je riječi i o klimatskim promjenama i zaštiti ljudskih prava, Evropskom zelenom planu, ulozi standarda koji usmjeravaju korporativne politike u sistemu odgovornosti za smanjenje emisija sa efektom staklene bašte, kao i o najboljim praksama zaštite životne sredine.

Moderatori dvodnevnog naučnog skupa bili su akademik Zoran P. Rašović, prof. dr Zoran Stojanović, vanredni član CANU, prof. dr Maja Kostić Mandić,  prof. dr Aleksandra Maganić i prof. dr Mirjana Drenovak Ivanović.

Međunarodni naučni skup  u organizaciji Crnogorske akademije nauka i umjetnosti Pravna zaštita životne sredine,  je trajao od 11. do 12. maja 2023. godine.

© 2017 CANU - Crnogorska akademija nauka i umjetnosti.
Sva prava zadržana.
Me / En