Biblioteka CANU u svom fondu ima osam legata sa oko 30000 knjiga i otvorena je za preuzimanje i čuvanje novih legata koji će obogatiti bibliotečki fond. Knjige iz legata su dostupne za korišćenje samo u čitaonici Biblioteke CANU.

Postojeći legati su:

1. Arso i Vojka Milatović

2. Jevto Milović

3. Zarija Bešić

4. Jovan i Jelena Vukmanović

5. Aleksa Jovićević

6. Serž Golipo (Serge Gaulupeau)

7. Legat Mijata Šukovića.

( Kolekcija knjiga iz društvenih nauka akademika CANU Mijata Šukovića biće preuzete čim se za to stvore prostorne mogućnosti).

8. Legat  Vojislava Stanovčića

( Predsjedništvo Akademije je sa zahvalnošću prihvatilo ponudu porodice Stanovčić da cjelokupnu biblioteku akademika SANU prof. dr

Vojislava Stanovčića, od par hiljada knjiga iz različitih oblasti društvenih nauka pokloni  kao legat Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti).

U postojećim legatima su knjige iz raznih naučnih disciplina i oblasti znanja na više jezika, a  Legat Arsa i Vojke Milatović čini izabrana kolekcija najznačajnijih i najstarijih izdanja. Pored nekoliko crkvenih rukopisnih knjiga iz XVI vijeka, sadrži i šest knjiga iz štamparije Božidara i Vićenca Vukovića (Minej praznični - 1538. g., Triod posni - 1561. g., Služabnik - 1554., Psaltir s posledovanjem - 1561. g., Psaltir - 1519. g., Molitvenik - 1538-1540. g.). Najinteresantnije i najvrijednije izdanje je Psaltir iz 1519. godine sa sačuvanim predgovorom. Prema ocjeni stručnjaka ovo je jedini sačuvani primjerak na teritoriji bivše Jugoslavije. Treba istaći i Trubarjeve artikule pisane glagoljicom iz 1562 godine (u svijetu postoji samo 19 primjeraka.) Značajno mjesto pripada inkunabulama na stranim jezicima iz XV v. Kartografska zbirka sadrži 46 kartografskih publikacija. Od toga 3 iz XVII v, 22 iz XVIII, 14 iz XIX i 4 iz XX v. Kao najznačajnije u zbirci ističemo djelo Atlas geographicus Tobiasa Conrada Lottera. Zbirku periodike čini 117 naslova časopisa, listova, kalendara i drugih periodičnih izdanja (naše i strane periodike).

© 2017 CANU - Crnogorska akademija nauka i umjetnosti.
Sva prava zadržana.
Me / En