U CANU održan prvi dio dvodnevnog VI godišnjeg sastanka evropskih članova Međunarodnog naučnog savjeta (ISC)

 

Danas je u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti održan prvi dio dvodnevnog VI godišnjeg sastanka evropskih članova Međunarodnog naučnog savjeta (6th Annual Meeting of the European Members of the International Science Council – ISC), čiji je domaćin CANU.

U pozdravnoj riječi upućenoj učesnicima skupa, akademik Dragan K. Vukčević, predsjednik CANU, izrazio je zadovoljstvo što se  ovaj značajan međunarodni skup održava u novoj zgradi Crnogorske akademije nauka i umjetnosti.

U svom obraćanju, akademik Vukčević je naveo:

„Vrijeme u kojem živimo donosi velike izazove. Suočeni smo sa brojnim problemima vezanim za očuvanje prirode, odnose među državama i u pojedinim društvima. Jednom riječju, živimo u vremenu sve veće nesigurnosti. U takvim vremenima, uloga razuma i nauke bi trebala da bude sve značajnija. Veliki ideal koji je ugrađen u temelje moderne Evrope i na kojem se zasniva evropski identitet – bio je ideal prosvjetiteljstva. Ta vjera, da razum i znanje mogu učiniti čovjeka boljim a društvo humanijim, jedan je od najvećih doprinosa Evrope stvaranju modernog, globalnog svijeta. U ostvarenju tog ideala nauka ima povlašćeno mjesto. Istorija dokazuje da je savremeni razvoj upravo omogućen zahvaljujući modernoj nauci...Zato ovakvi skupovi jesu vrsta ohrabrenja i podrške onima koji vjeruju u razum i koji svoju djelatnost obavljaju na velikom polju nauke. Oni predstavljaju istinsku afirmaciju nauke i naučnog poziva. Vjerujem da će teme koje su predmet ovog skupa biti doprinos daljem razvoju nauke u vremenu koje dolazi.”

Riječ na otvaranju skupa imao je akademik Tarmo Somere (Tarmo Soomere), predsjednik Estonske akademije nauka, i predsjedavajući еvropskoj grupi članova Međunarodnog naučnog savjeta (ISC). Uz zahvalnost Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti na predlogu da bude domaćin ovogodišnjeg sastanka evropskih članova ISC, akademik Somere je istakao da je ovaj skup ujedno i prilika za promociju nacionalnih akademija nauka i prepoznatljivosti njihovog doprinosa u širem međunarodnom naučnom i društvenom kontekstu, za šta se upravo ISC u svojim aktivnostima zalaže. U svom govoru, prof. Somere je predstavio istorijat, djelovanje i ciljeve Međunarodnog naučnog savjeta kao konzorcijuma koji stimuliše konverziju nauke kao javnog dobra u svrhu prosperiteta. Važnost ISC je u tome što obezbjeđuje visoku stručnost iz čitavog spektra znanja, od matematike i teorijske fizike do humanističkih i društvenih nauka, čime doprinosi građenju prijeko potrebne sprege nauke i društva, naročito u današnjem vremenu višestrukih i uzastopnih kriza. Ta misija, naravno, zahtijeva zalaganje i odgovornost nauke da bude učinkovita i kredibilna.

Poslovni sastanak predstavnika evropskih nacionalnih akademija i naučnih organizacija članica ISC realizovan je prema utvrđenoj agendi.

 

© 2017 CANU - Crnogorska akademija nauka i umjetnosti.
Sva prava zadržana.
Me / En