U CANU održan drugi dio VI godišnjeg sastanka evropskih članova ISC (Science day)

 

Danas je u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti održan drugi dio dvodnevnog VI godišnjeg sastanka evropskih članova Međunarodnog naučnog savjeta (6th Annual Meeting of the European Members of the International Science Council – ISC), čiji je domaćin CANU.

Uvodno obraćanje na otvaranju drugog dana skupa (Science day), imao je profesor Tarmo Somere, predsjednik Estonske akademije nauka.

Plenarno izlaganje o izazovima za nauku u Crnoj Gori predstavila je prof. dr Biljana Šćepanović, ministarka nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Crne Gore.

Potom su govornici po pozivu razmatrali pitanja koja se tiču perspektive nauke, njenog daljeg razvoja i uloge na nacionalnom i globalnom nivou, posebno imajući u vidu izazove sa kojima se nauka i njeni nosioci suočavaju u savremenom društvu. Njihova izlaganja realizovana su u okviru sljedećih tematskih sesija: 1) Science and democracy (Nauka i demokratija); 2) Science in transition (Nauka u tranziciji); 3) What is happening on the continent? (Šta se dešava na kontinentu?); 4) Science and diplomacy (Nauka i diplomatija).

Nakon završnih napomena prof. T. Somerea u svojstvu predsjedavajućeg evropskim članovima ISC, skup je zaključen razmatranjem predloga mjesta održavanja narednog godišnjeg sastanka evropskih članova ISC.

Agenda je u prilogu.

© 2017 CANU - Crnogorska akademija nauka i umjetnosti.
Sva prava zadržana.
Me / En