Šef Diplomatske misije Republike Azerbejdžan Azad Nagijev posjetio CANU

Danas je Crnogorsku akademiju nauka i umjetnosti posjetio gospodin Azad Nagijev, šef Diplomatske misije Republike Azerbejdžan u Crnoj Gori, sa saradnicima.

Tokom razgovora sa akademikom Draganom K. Vukčevićem, predsjednikom CANU, razmotreni su aspekti dosadašnje uspješne saradnje između Crne Gore i Azerbejdžana, prije svega u oblasti infrastrukturnih ulaganja i turizma. Gospodin Nagijev je posebno upoznao akademika Vukčevića sa prilikama za stručnu saradnju i dalju specijalizaciju naših istraživača u oblasti geoloških istraživanja i petrohemije, vezano za iskustvo azerbejdžanske strane u nalaženju, eksploataciji i proizvodnji gasa. Akademik Vukčević je istakao da je uspostavljena saradnja CANU i Azerbejdžanske nacionalne akademije nauka, u okviru bilateralnog Sporazuma o naučnoj saradnji, koji su predsjednici dvije akademije potpisali u Bakuu 2019. godine.

Sagovornici su se saglasili da izrazito prijateljski odnosi dviju zemalja i u političkom smislu idu u prilog daljem razvoju saradnje i razmjene u oblasti naučnog i kulturno-umjetničkog stvaralaštva. Utvrđeno je nekoliko predloga aktivnosti, čija će konkretna realizacija doprinijeti tom zajedničkom cilju. Jedan od njih je upućivanje poziva referentnim naučnicima iz Azerbejdžana, posebno iz oblasti politikologije, sociologije, političke ekonomije, da održe predavanje u Crnogorskoj akademiji, i obratno, kako bi svojim izlaganjima pružili geopolitičko sagledavanje prilika i perspektive budućih procesa u Azerbejdžanu i Crnoj Gori, a u kontekstu opšteg i specifično nacionalnog istorijskog trenutka. Akcenat pri razmjeni mišljenja u toj sferi bio bi i kako, uz realno postojeće razlike i podjele na raznim nivoima, tragati za dogovornim rješenjem bitnih pitanja.

Akademik Vukčević je istakao da je uloga CANU da doprinese tom dogovoru istrajavanjem na uspostavljanju mostova razumijevanja kroz usvajanje znanja i kulturnu razmjenu i nadgradnju. Shodno tome, kao drugi oblik saradnje, predložena je organizacija uzajamnih postavki radova azerbejdžanskih i crnogorskih umjetnika, te prikazivanje filmova dokumentarnog i umjetničkog karaktera čim se za to steknu adekvatni prostorni i drugi uslovi. Predviđeno je i da CANU uputi poziv da delegacija Azerbejdžanske nacionalne akademije nauka posjeti CANU u njenoj novoj zgradi na jesen ove godine.

© 2017 CANU - Crnogorska akademija nauka i umjetnosti.
Sva prava zadržana.
Me / En