Sajamska nagrada za najbolje opremljenu knjigu dodijeljena CANU

Na 17. Međunarodnom podgoričkom sajmu  knjiga i obrazovanja (8 –14.maj 2023) za najbolje opremljenu knjigu proglašena je Istorija umjetnosti Crne Gore, u izdanju Crnogorske akademije nauka i umjetnosti.

Umjetnička kultura, razvijana i stvarana na tlu Crne Gore, do danas je u segmentima bila predmet interesovanja niza istoričara umjetnosti i srodnih stručnjaka iz čijih pera su proizašle kvalitetne studije, rasprave, separati, elaborati i monografske publikacije.

Na osnovu objavljene obimne naučne građe u mogućnosti smo da identifikujemo i analiziramo hronološki definisane razvojne epohe, umjetničke škole i pokrete, tematske i stilske odlike, kao i karakter utvrđenih personalnih poetika. Fond do sada objavljenih naučnih i stručnih radova, posvećenih umjetničkoj kulturi Crne Gore, teško je dostupan široj publici s obzirom na činjenicu da je prezentiran u malom tiražu, preko domaćih i stranih stručnih časopisa, zbornika i monografskih izdanja. Praktično jedinu sintezu, štampanu višejezično u većem tiražu, sa pregledom umjetničkih dostignuća  ostvarenih od praistorijskih vremena pa do 20. vijeka, predstavlja kultna knjiga akademika Pavla Mijovića pod nazivom Umjetničko blago Crne Gore. Objavljena prije više od četiri decenije, ova dragocjena monografija daje uvid u bitne segmente praistorijske, antičke i ranohrišcanske umjetnosti, te srednjovjekovne, novovjekovne i moderne umjetničke kulture Duklje – Zete – Crne Gore. U periodu nakon pojave pomenute publikacije, istraživanja i proučavanja crnogorske kulturno-umjetničke baštine rezultirala su nizom novih podataka koji su znatno unaprijedili dosadašnja saznanja i nadogradili već postojeća. Sama ta činjenica upućuje na opravdanost realizacije reprezentativne monografije koja bi, sa stanovišta istorije umjetnosti, stručnoj i ukupnoj javnosti predstavila bogatu i heterogenu umjetničku kulturu Crne Gore sve do sadašnjih dana. Naučni projekat izrade monografije pod nazivom Istorija umjetnosti Crne Gore, planiran i koncipiran od strane autora ovih redova, naišao je na maksimalnu podršku relevantnih organa Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, što je omogućilo pristupanje realizaciji jednog izuzetno kompleksnog naučnog poduhvata. Nakon utvrđivanja koncepta tekstualnog dijela, u okviru tri posebna toma, i konsultacija sa afirmisanim stručnjacima, pristupilo se formiranju autorskog tima. Poštujući tradicionalne hronološke odrednice u okviru evropske istorije umjetnosti monografski tekst je izložen preko tri osnovne cjeline: I tom – Praistorijsko i antičko nasljeđe. Srednji vijek; II tom – Novi vijek; III tom – Umjetnost od druge polovine 19. do početka 20. vijeka. Važno je napomenuti da se kompletan tekst monografije, shodno uzusima istorije umjetnosti  kao nauke, prvenstveno odnosi na podatke iz domena likovne i primijenjene umjetnosti, piše između ostalog u uvodnom tekstu  urednika ove nagrađene publikacije akademika CANU Aleksandra Čilikova.

 

 

 

© 2017 CANU - Crnogorska akademija nauka i umjetnosti.
Sva prava zadržana.
Me / En