Razgovor ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića i predsjednika CANU Dragana K. Vukčevića

 

Ministar vanjskih poslova u Vladi Crne Gore Đorđe Radulović i predsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti akademik Dragan K. Vukčević razgovarali su u Ministarstvu vanjskih poslova, 17. februara 2021. godine, o izradi zajedničkog projekta CANU i MVP-a – „Leksikona diplomatije Crne Gore“.

Predsjednik CANU akademik Vukčević informisao je ministra Radulovića da „Leksikon diplomatije Crne Gore“ sadržati 705 odrednica, podijeljenih u više istorijskih epoha, u okviru kojih će biti sadržana sva relevantna znanja i informacije o diplomatiji Crne Gore od njenog nastanka do danas.

Akademik Vukčević je istakao da je na pisanju odrednica i izradi Leksikona angažovano  oko stotinu saradnika, a sam proces prolazio je kroz razne izazove u prikupljanju građe i pribavljanju egzaktnih podataka o pojedinim događajima i ličnostima sadržanim u Leksikonu.

Načelni kriterijum za personalne odrednice i predstavljanje diplomata u Leksikonu bio je da je ličnost dostigla rang ambasadora, generalnog konzula ili stalnog otpravnika poslova.

Akademik Vukčević je izrazio nadu da bi se „Leksikon diplomatije Crne Gore” mogao promovisati i tokom jeseni ove godine sa Ministarstvom vanjskih poslova kao zajednički projekat, koji bi mogao biti i osnova buduće višetomne „Istorije diplomatije Crne Gore”.

Sagovornici su se saglasili da „Leksikon diplomatije Crne Gore” predstavlja kapitalni projekat od posebne važnosti za diplomatiju Crne Gore i njenu istoriju i dogovorili da se intenzivira saradnja na njegovoj daljoj izradi, koja je u završnoj fazi.

Predsjednik CANU akademik Vukčević upoznao je ministra Radulovića da je na osnovu Sporazuma o saradnji između Ministarstva vanjskih poslova i CANU, koji je potpisan 2017. godine, u CANU 2018. godine održan Međunarodni naučni skup „Spoljna politika Crne Gore – istorija i savremenost”.

Ministar Radulović je dosadašnju saradnju Ministarstva vanjskih poslova i CANU ocijenio kao pozitivnu i izrazio spremnost Ministarstva za nastavak saradnje na zajedničkim projektima, kao i očekivanja da će u narednom periodu ta saradnja biti osnažena i oplemenjena novim sadržajima.

Tokom razgovora bilo je riječi i o drugim kapitalnim projektima CANU i leksikonima čija je realizacija u toku – crnogorskih dinastija, likovne umjetnosti, botanike, geografije, arheologije, etnologije, vinogradarstva i vinarstva Crne Gore, kao i o najavi rada na novom projektu – monografiji „Ovo je Crna Gora” / „This is Montenegro”.

Akademik Vukčević je informisao ministra Radulovića da CANU ove godine obilježava jubilej – 50 godina od osnivanja Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, koja je u oktobru 1971. godine osnovana kao Društvo za nauku i umjetnost Crne Gore.

Tokom razgovora, sagovornici su razmijenili mišljenja i o drugim značajnim  pitanjima, kao i o pitanju međuinstitucionalne saradnje, koja je važan faktor ukupnog razvoja crnogorskog društva.

 

© 2017 CANU - Crnogorska akademija nauka i umjetnosti.
Sva prava zadržana.
Me / En