Promovisana monografija i otvorena izložba velikana skulpture Luke Tomanovića u CANU

 

Povodom trideset godina od smrti akademika Luke Tomanovića, večeras je u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti promovisana monografija posvećena njegovom djelu i otvorena izložba pod nazivom Skulptor. Na promiciji su govorili akademik Pavle Pejović, Ljiljana Karadžić, istoričarka umjetnosti, i akademik Žarko Mirković.

Izložbu je otvorila Ljiljana Zeković, istoričarka umjetnosti, koja je pored ostalog rekla: „Potreba da dosegne savršenstvo ili da skulpturi dâ vrijednosti koje bi zadovoljile njegove visoke estetske i likovne zahtjeve uticala je da jednu temu radi u više varijanti  -  u glini, gipsu  i na kraju u drvetu, bronzi, kamenu. Tomanović, mediteranski liričar hercegnovskog likovnog kruga, kojem pripadaju: Stanić, Pravilović, Berberović, Prijić,  Bulajić, ostao je tokom dugog i plodnog stvaralačkog puta dosledan svom intimnom duhovnom i spoznajnom univerzumu. Likovni opus koji nije ni čista priroda ni čisti duh uvaženog vajara, akademika Crnogorske akademije nauka i umjetnosti Luke Tomanovića prezentovan u galeriji CANU, predstavlja vizuelnu i duhovnu svečanost, koja nas podsjeća da humane vrijednosti, emotivna tankoćutost, kreativno majstorstvo predstavljaju neprolazne vrijednosti na kojima se temelji crnogorska savremena umjetnost“.          

Kustos izložbe Skulptor Luka Tomanović u Galeriji CANU je Bogdan Musović, istoričar umjetnosti, dok je  likovna urednica kataloga koji prati izložbu Ana Matić, grafička dizajnerka.

Izložba će za posjetioce biti otvorena do 7. novembra tekuće godine, radnim danima od 9 do 15 časova, Galerija CANU.

 

© 2017 CANU - Crnogorska akademija nauka i umjetnosti.
Sva prava zadržana.
Me / En