Promocija trotomne edicije „Turski (osmanski) izvori za istoriju Crne Gore“ na VII međunarodnom simpozijumu o istorijskim istraživanjima Balkana, Migracije na Balkan i sa Balkana (od Otomanskog carstva do republike), 18-21.septembra 2019, Jedrene, Turska

UBTAS, naučni komitet najpoznatije akademske asocijacije istoričara, koji organizuje naučne simpozijume o istoriji Balkana, na otvaranju VII međunarodnog simpozijuma o istorijskim istraživanjima Balkana u Jedrenu,  18. septembra 2019. godine, promovisaće trotomnu ediciju pod nazivom „Turski (osmanski) izvori za istoriju Crne Gore“, u izdanju Crnogorske akademije nauka i umjetnosti. Knjiga je izašla krajem 2018. godine u ediciji ,,Istorijski izvori“. Nastala je kao rezultat trogodišnjeg rada na istoimenom naučnoistraživačkom projektu kojim je rukovodio akademik Šerbo Rastoder, priređivač ovog vrijednog izdanja. U ovom projektu učestvovalo je preko dvadeset eminentnih stručnjaka iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske.

O ediciji objavljenih izvora će govoriti: akademik Ilber Ortajli, član Turske akademije nauka i inostrani član CANU, prof. dr Ema Miljković-Petrović, redovni profesor, orijentalista (Univerzitet u Beogradu) i akademik Šerbo Rastoder, CANU. Kao saradnici na ovom projektu – prof. dr Nada Tomović, doc. dr Marijan Premović i mr Sait Šabotić – prisustvovaće promociji edicije istorijskih izvora i ujedno promovisati (u posebnoj sekciji na simpozijumu) monografiju akademika Šerba Rastodera: Komunisti i muhadžiri Crne Gore (1958–1971): slučaj opštine Rožaje, Podgorica, 2018.

© 2017 CANU - Crnogorska akademija nauka i umjetnosti.
Sva prava zadržana.
Me / En