PRINC EMANUELE FILIBERTO OD SAVOJE POSJETIO CANU

 

Danas je Crnogorsku akademiju nauka i umjetnosti posjetio princ Emanuele Filiberto od Savoje (Emanuele Filiberto di Savoia), sa saradnicima g-đom Marijom Kokulo Satom (Maria Coculo Satta), predsjednicom Udruženja „Amici del Montenegro“, g. Ugom D'Atrijem (Ugo d'Atri), predsjednikom Nacionalnog instituta Guardia d'Onore del Pantheon, i ostalima. Sastanku je prisustvovao i dr Branislav Radulović, predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore.

 

Predsjednik CANU akademik Dragan K. Vukčević poželio je dobrodošlicu princu Emanuelu Filibertu i ukazao na važnost očuvanja i obnavljanja odnosa Crne Gore i Italije i preko članova njenih dinastija Petrović i Savoja. Sagovornici su s posebnim pijetetom istakli humanu ličnost i zasluge princeze Jelene, kasnije kraljice Jelene Savojske za zbližavanje i jačanje istorijskih, društvenih i kulturnih veza između dvije države i dva naroda.

 

Predstavnici CANU podržali su inicijativu princa Emanuela Filiberta (potomka kralja Vitorija Emanuelea i kraljice Jelene), da se ustanovi dan kraljice Jelene koji bi se svake godine obilježavao i u Italiji i u Crnoj Gori prigodnim programom. Predsjednik CANU akademik Dragan K. Vukčević predložio je da CANU, u saradnji sa drugim nacionalnim ustanovama u Crnoj Gori, naredne godine organizuje skup, praćen izložbom fotografija, o odnosima Crne Gore i Italije kroz istoriju, na koji će biti pozvani predstavnici dinastija Savoja i drugi poslenici iz oblasti istorije i kulture Italije. Na skupu će posebna pažnja biti posvećena osvjetljavanju lika i djela kraljice Jelene.

 

© 2017 CANU - Crnogorska akademija nauka i umjetnosti.
Sva prava zadržana.
Me / En