Premijer Dritan Abazović posjetio CANU

Predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović posjetio je danas Crnogorsku akademiju nauka i umjetnosti u novoj zgradi.

Nakon obilaska nove i renoviranog objekta stare zgrade, Abazović je poručio: „Crna Gora je izgradnjom nove zgrade Crnogorske akademije nauka i umjetnosti dobila reprezentativan objekat i naša današnja posjeta je svojevrsna podrška CANU, za koju smatramo da može biti snaga jedne nove vrijednosti Crne Gore u hvatanju koraka sa savremenim evropskim tokovima nauke, kulture i umjetnosti.”

Predsjednik CANU akademik Dragan K. Vukčević kazao je da posjetu premijera doživljavaju kao priznanje toj instituciji.

„Izgradnja nove zgrade CANU je dokaz da u mnogim diskontinuitetima u Crnoj Gori može postojati kontinuitet, a to je upravo nova zgrada Akademije, koja je započeta u mandatu predsjednika Vlade Duška Markovića, nastavljena u mandatu premijera Zdravka Krivokapića, i završena u mandatu aktuelne Vlade Crne Gore”, istakao je akademik Vukčević.

Akademik Vukčević je upoznao premijera sa aktivnostima i projektima koje Akademija sprovodi i koje je realizovala u prethodnom periodu.

„Što se tiče projekata, objavljeni su sljedeći leksikoni: Leksikon likovne umjetnosti Crne Gore u dva toma, Leksikon diplomatije Crne Gore, Botanički leksikon Crne Gore, a radi se na Leksikonu etnologije Crne Gore, Leksikonu crnogorskih dinastija, Leksikonu vinogradarstva i vinarstva Crne Gore, Leksikonu arheologije Crne Gore, Leksikonu dramskih umjetnosti Crne Gore i Leksikonu školstva Crne Gore. Pored leksikonâ, u nizu kapitalnih projekata CANU posebno mjesto zauzima Enciklopedija Crne Gore. Njena uloga neće biti samo informativna već i identitetska. Njen cilj je da bude sredstvo obučavanja i čuvar nacionalnog i kulturnog identiteta Crne Gore”, kazao je akademik Vukčević.

U vezi sa tim, premijer Dritan Abazović je istakao istorijski značaj projekta Enciklopedija Crne Gore, koji je potvrda naučne i emancipacijske misije Crnogorske akademije nauka i umjetnosti.

Premijer Abazović i akademik Vukčević saglasili su se da treba unaprijediti saradnju Vlade i Crnogorske akademije nauka i umjetnosti u cilju razvoja crnogorske države i učvršćivanja njenih institucija.

U vezi sa tim, istakli su da, za početak, treba zajednički organizovati naučne skupove na teme demografskog kretanja stanovništva u Crnoj Gori i energetskih potencijala Crne Gore, kao i zajedničko učešće na međunarodnom naučnom skupu Odgovornost za štetu u životnoj sredini.

Osim toga, na sastanku su pokrenuta i brojna pitanja vezana za zakonodavno kodiranje iz građanskopravne oblasti, kao i potrebu partnerskog odnosa u otvaranju razvojnih pitanja Crne Gore.

Sastanku su prisustvovali i ministarka kulture i medija Maša Vlaović; ministarka nauke i tehnološkog razvoja dr Biljana Šćepanović; ministar finansija mr Aleksandar Damjanović; sekretarka u Ministarstvu prosvjete Jovana Ostojić; Miloš Perišić, savjetnik za medije u Kabinetu predsjednika Vlade Crne Gore; Ermin Bećović, direktor Uprave za kapitalne projekte Crne Gore; akademik Ljubiša Stanković, potpredsjednik CANU; akademik Dragan Radonjić, generalni sekretar CANU; akademik Zoran Rašović, sekretar Odjeljenja društvenih nauka; akademik Predrag Miranović, sekretar Odjeljenja prirodnih nauka; Novak Vukadinović, načelnik Službe CANU; Ana Minić, samostalna savjetnica u Predsjedništvu CANU i Vesko Ninković, samostalni savjetnik u CANU.

© 2017 CANU - Crnogorska akademija nauka i umjetnosti.
Sva prava zadržana.
Me / En