Predstavnici Slovenačke akademije nauka i umjetnosti (SAZU) posjetili CANU

 

Danas su Crnogorsku akademiju nauka i umjetnosti (CANU) posjetili predstavnici Slovenačke akademije nauka i umjetnosti (SAZU), akademik Peter Štih, predsjednik SAZU i akademik Tatjana Avšič–Županc, potpredsjednica SAZU.

Tom prilikom, predstavnici Slovenačke akademije nauka i umjetnosti sastali su se sa članovima Predsjedništva Crnogorske akademije nauka i umjetnosti: akademikom Draganom K. Vukčevićem, predsjednikom, akademikom Ljubišom Stankovićem, potpredsjednikom, akademikom Draganom Radonjićem, generalnim sekretarom, akademikom Predragom Miranovićem, sekretarom Odjeljenja prirodnih nauka, akademikom Zoranom Rašovićem, sekretarom Odjeljenja društvenih nauka, i akademikom Žarkom Mirkovićem, sekretarom Odjeljenja umjetnosti CANU. Sastanku su prisustvovali Novak Vukadinović, načelnik Službe CANU i Katarina Terzić, samostalna savjetnica za međunarodnu saradnju u CANU.  

Tokom razgovora, sagovornici su detaljnije predstavili organizaciju rada i strukturu dviju akademija, i upoznali se sa oblicima aktivnosti koje akademije sprovode u različitim oblastima nauka i umjetnosti na nivou odnosnih odjeljenja i drugih radnih tijela, odbora, instituta i centara. U tom pogledu, sagovornici su razmijenili bitna iskustva u dosadašnjem djelovanju dviju akademija i prepoznali polja buduće međuakademijske saradnje. U okviru razmatranja aspekata daljeg rada, akademik Vukčević ukazao je akademiku Štihu i akademiku Tatjani Avšič-Županc na potrebu za saradnjom i usvajanjem korisne prakse u okviru priprema za izradu projekta CANU – Enciklopedije Crne Gore. Takođe je podržana ideja o organizovanju periodičnih susreta predstavnika nacionalnih akademija nauka i umjetnosti u regionu, koji bi imali za cilj pružanje podrške značajnoj ulozi koje nacionalne akademije svojim djelovanjem ostvaruju u našim društvima, i koji bi doprinijeli utvrđivanju vidova snažnije međuakademijske saradnje kroz angažovanje na projektima od zajedničkog naučnog i kulturnog interesa.

© 2017 CANU - Crnogorska akademija nauka i umjetnosti.
Sva prava zadržana.
Me / En