Predstavnici CANU u posjeti Akademiji nauka Albanije u Tirani

 

Na poziv predsjednika Akademije nauka Albanije, akademika Skendera Gjinušija (Skënder Gjinushi), predstavnici Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, akademik Dragan K. Vukčević, predsjednik i akademik Dragan Radonjić, generalni sekretar CANU boravili su danas u posjeti Akademiji nauka Albanije (ANA) u Tirani.

U skladu sa programom posjete, predstavnici CANU sastali su se sa članovima Predsjedništva Akademije nauka Albanije, kojom prilikom su razmijenili iskustva u radu, kao i planove daljeg naučnog doprinosa dviju akademija u oblastima od interesa za razvoj naših društava i država.

U tom cilju, predsjednici dviju akademija, akademik Dragan K. Vukčević i akademik Skender Gjinuši potpisali su obnovljeni Sporazum o naučnoj saradnji CANU i ANA i prateći Protokol o zajedničkim aktivnostima CANU i ANA, kojim su utvrđeni oblici naučno-istraživačke saradnje na čijoj će se realizaciji raditi u narednom dvogodišnjem periodu.

Prilikom posjete Tirani, akademik Vukčević i akademik Radonjić imali su susret sa akademikom Ismailom Kadareom, piscem, koji je i inostrani član Crnogorske akademije nauka i umjetnosti. Tokom razgovora je dogovoreno da roman Ismaila Kadarea „Kad osvajači ratuju”, u prevodu na crnogorski jezik, bude objavljen u saizdavaštvu CANU i ANA.

© 2017 CANU - Crnogorska akademija nauka i umjetnosti.
Sva prava zadržana.
Me / En