Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović posjetio CANU

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović posjetio je danas Crnogorsku akademiju nauka i umjetnosti.

Predsjednik CANU akademik Dragan K. Vukčević je, uz riječi dobrodošlice, istakao: „Crnogorska akademija nauka i umjetnosti je od svog osnivanja do danas zapamtila razne faze i svoga stvaralaštva i svoga položaja u društvu. Nije ništa neobično, a meni se čini sasvim prirodno, da čelni čovjek crnogorske politike među prvim institucijama koje treba da posjeti je i Crnogorska akademija nauka i umjetnosti. Mi smo kao institucija na tome veoma zahvalni i to je zapravo stvar Vašeg odnosa prema CANU”.

„Ovo je prva institucija u koju sam kao predsjednik države došao, što dodatno govori o načinu kako predsjednik države posmatra Akademiju. Današnja posjeta Akademiji, gdje je intelekt i duhovni potencijal našeg društva u jednom zrelom obliku, vraća mi optimizam da neke stvari ipak nisu izgubljene kada je u pitanju društveni razvoj Crne Gore”, istakao je predsjednik Jakov Milatović.

Potpredsjednik CANU akademik Ljubiša Stanković upoznao je predsjednika Crne Gore sa aktivnostima i projektima koje Akademija sprovodi i koje je realizovala u prethodnom periodu.

„U prethodnih osam godina Predsjedništvo CANU je stavilo poseban naglasak na pripremi za izradu Enciklopedije Crne Gore u obliku leksikona. Leksikografski centar CANU je počeo sa radom na leksikonima koji su zapravo enciklopedije pojedinih oblasti. Prvo su odrađeni: Leksikon likovne umjetnosti Crne Gore, Leksikon diplomatije Crne Gore, Botanički leksikon Crne Gore i Leksikon crnogorskih dinastija, a trenutno se radi  na Etnološkom leksikonu Crne Gore, Leksikonu vinogradarstva i vinarstva Crne Gore i Leksikonu arheologije Crne Gore. Njihov završetak se očekuje do kraja godine. Pored toga, u procesu rada su: Leksikon dramskih umjetnosti Crne Gore i Leksikon školstva Crne Gore, Leksikon književnosti Crne Gore, Muzički leksikon Crne Gore, Leksikon zdravstva Crne Gore i Leksikon poljoprivrede i šumarstva Crne Gore. Svi ovi leksikoni će postaviti dobre temelje da efikasno završimo projekat koji se dugo očekivao od CANU, a to je Enciklopedija Crne Gore”, kazao je akademik Stanković.

„Pored brojnih aktivnosti koje se realizuju utvrđenim planom i programom CANU, prioritet je rad na Enciklopediji Crne Gore", istakao je generalni sekretar CANU akademik Dragan Radonjić. „Enciklopedija Crne Gore ima istorijski i kapitalni značaj i predstavlja kulturnu i civilizacijsku potrebu Crne Gore. Planiramo da do kraja godine formiramo Redakciju Enciklopedije Crne Gore, odredimo urednike pojedinih oblasti i počnemo sa izradom abecedara”, kazao je akademik Radonjić.

Akademik Predrag Miranović, sekretar Odjeljenja prirodnih nauka, upoznao je predsjednika Milatovića sa naučnoistraživačkim projektima koji se realizuju u CANU. „U Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti godišnje se sprovodi deset do petnaest naučnoistraživačkih projekata iz raznih oblasti. Pored toga, vrijedno je istaći da u okviru Akademije postoji i Institut za jezik i književnost ‘Petar II Petrović Njegoš’ koji se, pored ostalog, bavi izradom dijalekatskih rječnika različitih regija Crne Gore”.

Akademik Zoran Rašović, sekretar Odjeljenja društvenih nauka, ukazao je na potrebu izrade novog zakona o CANU. „Jedan od koraka za našu uspješnu djelatnost je donošenje novog zakona o Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti, gdje će se prepoznati da je Akademija državna akademija, države Crne Gore, te da ona obavlja djelatnost od javnog interesa. Zakon u kome će se prepoznati njena autonomija, i naučna i finansijska, kao i autonomija u izboru njenih članova”, zaključio je akademik Rašović.

Predsjednik Milatović i akademik Vukčević saglasili su se da treba unaprijediti saradnju institucije Predsjednika Crne Gore i Crnogorske akademije nauka i umjetnosti u cilju razvoja crnogorske države i crnogorskog društva. U vezi sa tim, istakli su, za početak, zajedničko učešće u obilježavanju jubileja – 530 godina od štampanja knjige Oktoih, ističući da je štamparija Crnojevića, osnovana 1494. godine, bila prva državna štamparija na svijetu.

Sastanku su prisustvovali i Ivana Pejović, šefica Kabineta predsjednika Crne Gore; Ivan Šikmanović, savjetnik predsjednika Crne Gore za pravna pitanja; Biljana Papović, savjetnica predsjednika Crne Gore za politički sistem i unutrašnju politiku; Mladen Grgić, savjetnik predsjednika Crne Gore za ekonomiju i ekonomsku diplomatiju; Olivera Vukajlović, savjetnica predsjednika Crne Gore za održivi razvoj; Goran Delić, savjetnik predsjednika Crne Gore za odnose sa javnošću; Milena Pejović-Eraković, zamjenica šefice Kabineta predsjednika Crne Gore; Marija Vesković, saradnica u Kabinetu predsjednika Crne Gore; Novak Vukadinović, načelnik Službe CANU,  i Vesko Ninković, samostalni savjetnik u CANU.

© 2017 CANU - Crnogorska akademija nauka i umjetnosti.
Sva prava zadržana.
Me / En