Otvorena izložba poznatog crnogorskog umjetnika Dimitrija Popovića, inostranog člana CANU

Povodom 210 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša večeras je u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti otvorena izložba „Između kamena i neba” Dimitrija Popovića, inostranog člana CANU.

„Njegoš je uvijek inspirativna i kompleksna tema i ne može se sagledati bez te njegove višedimenzionalnosti. Upravo zbog toga sam za umjetnički medij, osim slika, skulptura i crteža, koncipirao i performans  u kratkoj formi, koji suštinski predstavlja Luču mikorokozma. Nema ništa inspirativnije i izazovnije za autora nego da dȃ staroj temi novu dimenziju”, istakao je autor izložbe Dimitrije Popović.

Izložbu je otvorio akademik Pavle Goranović, koji je između ostalog rekao: „ Tako je kada ideja nadvisi predjele. Terra montenegrina se Dimitrijevom linijom uzdiže do tajne. I naravno, tu je, uprkos svemu, istrgnuti tren - Noć skuplja vijeka. Taj magični, plamteći čas u moći zapriječenog erosa: ljubav Parisa i Helene, Dimitrije postavlja kao čežnju za istinskim životom vladike s razgrnutim čuvstvima, pjesnika koji nije ostario. U stihovima te, iznova zadivljujuće pjesme, ali i mnogim Dimitrijevim čitanjima, zaustavio se hod Dijanin - obrela se na slikama prelesti i iskonska ljubav, ukrštena sa životnom zagonetkom.

Znamo da Dimitrije nikada ne ilustruje, nego ukazuje na novu ravan ovog djela. Ili to slikom proživljava stihove: Tijelo stenje pod silom duševnom, / koleba se duša u tijelu; / more stenje pod silom nebesnom; / koleblju se u moru nebesa. Sve je na ovim kompozicijama arhetipska drama, čovjeka koji u isti mah vidi pakao i krasotu.

U Njegoševom liku ogleda se zajednički zavičaj i mistični oboli dvojice stvaralaca. U njegovom geniju osjećamo duh koji je u nama.

Na mnogo načina i mnogo je puta svojim djelom, Dimitrije sačinio omaž Njegošu. Sada nam je podario umjetničku memorabiliju novog sjedinjenja jedinstvene slike i riječi. I neponovljivi susret savremenog i svevremenog".

 Otvaranju izložbe prethodio je performans Alegorija o Luči mikrokozma, koji je izvela umjetnica Dušanka Belada.

Izložba „Između kamena i neba” će biti otvorena do 20. januara 2024. godine, radnim danima od 09 h do 15h, Galerija CANU.

 

 

© 2017 CANU - Crnogorska akademija nauka i umjetnosti.
Sva prava zadržana.
Me / En