Otvorena izložba likovnih umjetnika članova CANU „Ad infinitum”

Danas je u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti  otvorena  izložba Ad infinitum – izložba likovnih umjetnika članova CANU, kojom je ujedno i otvorena Galerija CANU u novoj zgradi Akademije.
Izložbu je otvorio predsjednik CANU akademik Dragan K. Vukčević koji je između ostalog rekao: „Na početku želim svima vama da se zahvalim što prisustvujete ne samo otvaranju jedne izložbe nego i otvaranju jednog novog prostora rekao bih prozora kojeg dobija Crnogorska akademija nauka i umjetnosti i crnogorska kultura, a to je njena Galerija. Taj novi zid i taj novi prozor na zidu crnogorske kulture koji zovemo Galerija CANU, otvaraju oni koji su svojim stvaralaštvom učinili čast i Crnogoskoj akademiji nauka i umjetnosti i crnogorskoj kulturi”.

U novootvorenom izložbenom prostoru predstavljena su djela sedamnaest stvaralaca  iz oblasti lijepih umjetnosti (slikari, vajari, grafičari, arhitekte i majstor animiranog filma), koji su tokom pola vijeka imali  čast da budu članovi CANU. Jedanaest redovnih i vanrednih članova: Anka Burić, Mileta Bojović, Branko Filo Filipović, Dragan Karadžić, Aleksandar Aco Prijić, Pavle Pejović, Vuko Radović, Vojislav Vojo Stanić, Luka Tomanović, Dušan Vukotić Vud, Miloš Vušković i šest inostranih članova: Miodrag Dado Đurić, Branislav Mitrović, Marko Mušič, Petar Omčikus, Dimitrije Popović i Tome Serafimovski.

Kustoskinja izložbe Ljiljana Zeković, istoričarka umjetnosti u uvodnom tekstu kataloga pored ostalog piše:
„U novootvorenoj galeriji CANU upriličena je izložba njenih članova, koji svojim likovno-estetskim izrazom obuhvataju širok dijapazon iskaznih referenci: od figuracije do znaka; od racionalnog i estetskog oblikovanja prostora i volumena do ekspresionističkog, apstraktnog, nadrealnog i metafizičkog; od lokalnog do univerzalnog. Ono što ih povezuje je zajednički imenitelj – Crnogorska akademija nauka i umjetnosti, koja decenijama valorizuje djela svojih članova: monografskim izdanjima, izložbama, javnim prezentacijama, a koja se, u okvirima svoje djelatnosti, bavi problemskim pitanjima savremene umjetničke prakse i naučno-stručnim vrednovanjem bogate materijalne i nematerijlne kulturne baštine Crne Gore”.

Likovna urednica kataloga koji prati izložbu Ad infinitum – izložba likovnih umjetnika članova je Ana Matić, grafička dizajnerka.

Otvaranju izložbe i Galerije CANU prethodio je performans akademika Anke Burić koja je tim povodom u dvorištu Akademije posadila hrast kao simbol sinergije duhovnosti i zemaljske sfere.

Izložba će za posjetioce biti otvorena do 5. jula tekuće godine, radnim danima od 09 h do 15h.



 

© 2017 CANU - Crnogorska akademija nauka i umjetnosti.
Sva prava zadržana.
Me / En