Održana stručna radionica „Leksikografska redaktura članaka”

U Leksikografskom centru Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, u periodu 12–14. marta 2024. godine, održana je stručna radionica „Leksikografska redaktura članaka”. Radionicu su vodili dr sc. Zdenko Jecić, glavni urednik „Hrvatske tehničke enciklopedije”, i mr sc. Ozana Martinčić, pomoćnica glavnog urednika „Hrvatske tehničke enciklopedije”, iz Leksikografskog zavoda „Miroslav Krleža“ iz Zagreba. Radionici su prisustvovali: akademik Dragan Radonjić, generalni sekretar CANU; Novak Vukadinović, načelnik Službe CANU; mr Dragana Marinković-Dubljević, sekretarka Leksikografskog centra CANU, kao i zaposleni i saradnici u Leksikografskom centru CANU. Radionica je imala tri tematska bloka: Enciklopedija juče, danas, sjutra / enciklopedijski projekti; Leksikografska redaktura članaka (biografske odrednice); Leksikografska redaktura članaka (predmetne odrednice).

U sklopu radionice održan je i sastanak sa glavnim i odgovornim urednicima leksikonâ koji se realizuju u Leksikografskom centru CANU, kao i članovima Radnog tima za početak rada na izradi projekta „Enciklopedija Crne Gore”. Tom prilikom dr sc. Zdenko Jecić i mr sc. Ozana Martinčić održali su prezentaciju „Leksikografija – od ideje do realizacije”.

Radionica je rezultat nastavka vrlo uspješne saradnje između dvije institucije. Doprinijela je unapređenju rada i razmjeni iskustava u oblasti leksikografije i enciklopedistike. Takođe, istaknuta je potreba za saradnjom u okviru priprema za početak rada na projektu „Enciklopedija Crne Gore”.

 

© 2017 CANU - Crnogorska akademija nauka i umjetnosti.
Sva prava zadržana.
Me / En