Održana promocija knjige Lirika Duklje, izbor iz poezije Jevrema Brkovića

Danas je u svečanoj sali CANU promovisana knjiga ,,Lirika Duklje”, izbor iz poezije Jevrema Brkovića, koju je priredila prof. dr Tatjana Đurišić-Bečanović.

Stihovi Jevrema Brkovića su nosioci velike količine identitetskih sema i izuzetno su funkcionalni u izgradnji crnogorske identitetske naracije, pa samim tim postaju bitni na planu socijalne semiotike, što je u institucionalnom, estetskom i evolutivnom smislu značajno za nacionalni sistem književnosti. U ovom izboru našle su se pjesme koje su dostigle najviši estetski kvalitet, grupisane po srodnosti motiva i hronologiji da bi čitalac stekao utisak o razvojnoj liniji i sazrijevanju pjesnikovog talenta, uočio faze njegove pjesničke evolucije, te prepoznao dominantne lirske postupke i strategije, rekla je, između ostalog, prof. dr Tatjana Đuršić-Bečanović, istakavši da je priređivanje ove publikacije za nju bio značajan istraživački poduhvat.

Slikar evropskog renomea Dimitrije Popović, govoreći o knjizi ,,Lirika Duklje”, istakao je da je iz bogatog pjesnikovog opusa trebalo napraviti pravi izbor koji je sama bit i značaj Jevremove poezije.

Govoreći o knjizi, Miraš Martinović je naglasio: ,,Suštinskiji i ljepši naslov nije mogla ponijeti ova knjiga od naslova koji stoji na njenim koricama – Lirika Duklje. U naslovu je piščeva poetika i etika”.

Zuvdija Hodžić, vanredni član CANU, promovišući ovo djelo, pored ostalog, rekao je da je vjera u moć poezije, svojstvena crnogorskim pjesnicima, najizrazitija kod Jevrema Brkovića. Iako je oko sebe i svog djela neprestano pobuđivao  i uvećavao interesovanje čitalaca i kritičara, ali zbog etičko-ideološkog angažmana i uticaja, izazivao kontroverzne ocjene i sudove,  bio napadan, pa i proganjan, ,,nikada nikome ni od njegovih najžešćih oponenata nije palo na um da mu na bilo koji način ospore književno djelo, što je najbolja potvrda njegovog značaja i vrijednosti”, zaključio je Hodžić.

Na kraju promocije brojnoj publici obratio se i Jevrem Brković, vanredni član CANU, koji je istakao da sve što je imao  rekao  je svojom poezijom i događaj završio stihovima pjesme  ,,Slučaj Horacija VI”, koje je napisao sa 24 godine.

Stihove iz Lirike Duklje govorio je glumac Slobodan Marunović.

© 2017 CANU - Crnogorska akademija nauka i umjetnosti.
Sva prava zadržana.
Me / En