ODRŽANA KONSTITUTIVNA SJEDNICA ODBORA ZA OBILJEŽAVANJE JUBILEJA CANU

Povodom obilježavanja Jubileja 50 godina Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, 2. juna 2021. godine, održana je konstitutivna sjednica Odbora za obilježavanje Jubileja.

Odbor za obilježavanje Jubileja 50 godina Crnogorske akademije nauka i umjetnosti formiran je Odlukom Skupštine CANU održane 15. decembra 2020. godine. Članovi Odbora su: predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednik Skupštine Crne  Gore Aleksa Bečić, predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić, ministarka prosvjete, nauke, kulture  i sporta u Vladi Crne Gore Vesna Bratić,  raniji predsjednici Akademije, akademik Branislav Šoškić i akademik Momir Đurović, kao i članovi aktuelnog Predsjedništva CANU predsjednik  akademik Dragan K. Vukčević, potpredsjednici akademik Ljubiša Stanković i akademik Đorđe Borozan, generalni sekretar akademik Dragan Radonjić, sekretar Odjeljenja prirodnih nauka akademik Predrag Miranović, sekretar Odjeljenja društvenih nauka akademik Zoran Rašović, sekretar Odjeljenja humanističkih nauka akademik Niko Martinović, i sekretar Odjeljenja umetnosti akademik Žarko Mirković.

U uvodnoj riječi, otvarajući današnju sjednicu, predsjednik Akademije Dragan K. Vukčević  podsjetio  je da je Skupština Crne Gore, prije 50 godina,  12. oktobra 1971, godine  usvojila Zakon o Društvu za nauku   i umjetnost Crne Gore, koje je 1976. godine preraslo u  Crnogorsku akademiju nauka i umjetnosti.

On je istakao da su za CANU, kao krovnu instituciju nauke  i umjetnosti, znanje i stvaralaštvo uvijek bili jedan od ključnih faktora razvoja društva, da kontinuitet Crne Gore treba da bude osnova njenog identiteta, a  kultura posljednja odbrana države.

Jedna od glavnih obaveza crnogorskog društva treba da bude jačanje institucija i planiranje elita, a Crna Gora treba da se razvija kao građanska i demokratska država na evropskom putu.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović istakao  je da je odluka o formiranju CANU jedna od najznačajnijih odluka koju je Crna Gora donijela u modernoj istoriji i da je formiranje CANU značilo snažan pečat u razvoju države.

Istakao je da CANU, kao jedna od ključnih institucija, treba da bude još intenzivnije uključena u sva pitanja razvoja Crne Gore, kao i u objašnjavanje i razumijevnje ključnih pitanja vezanih za istoriju Crne Gore

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić istakao je da CANU može dati veliki doprinos u rješavanju pitanja koja su od velikog značaja za budućnost  i izgradnju jake građanske Crne Gore.

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić je istakao da CANU, kao hram mudrosti, sagledava sve uspjehe i neuspjehe svoga naroda. On je naglasio da je Vlada svjesna važnosti CANU i da je spremna da podrži njene projekte kao održivo investiranje u budućnost.

Program obilježavanja Jubileja predstavili su akademici Ljubiša Stanković, potpredsjednik CANU  i Dragan Radonjić, generalni sekretar CANU.

Akademik Ljubiša Stanković je istakao da se ovaj značajan jubilej obilježava u posebnim okolnostima, u uslovima pandemije i izgradnje nove i rekonstrukcije postojeće zgrade CANU.

Posebno mjesto u aktivnostima obilježavanja Jubileja imaju monografija o radu i istorijatu CANU u periodu 1971 – 2021, bibliografija izdanja CANU 1971-2021, izložba likovnih umjetnika članova CANU koju će pratiti katalog, monografija o Centru mladih naučnika i umjetnika CANU, prigodna poštanska marka, koju će povodom Jubileja štampati Pošta Crne Gore, kao i dokumentarni filmovi “Pola vijeka CANU” i  “Nobelovci u počast CANU”.

Akademik Dragan Radonjić je istakao da će Akademija godinu velikog jubileja CANU ali i države Crne Gore  dominantno obilježiti knjigama. Tokom godine biće štampano više od trideset naslova, među kojima i kapitalna izdanja: Leksikon likovnih umjetnosti Crne Gore, I-II; Leksikon diplomatije Crne Gore,  Leksikon botanike Crne Gore, Leksikon crnogorskih dinastija, kao  i monografska izdanja Istorija umjetnosti Crne Gore, I-III, Istorija crnogorske državnosti, Umjetnost mediteranske Crne Gore, Crna Gora / This is Montenegro.

Svečana sjednica Skupštine CANU povodom Jubileja 50 godina CANU planirana je za 12. oktobar 2021. godine.

Zaključujući raspravu, predsjednik CANU akademik Dragan K. Vukčević je istakao da Akademija ostaje otvorena za razgovor o svim pitanjima koja su od značaja za razvoj Crne Gore. Akademija može biti mjesto dogovora i razgovora svih onih koji na osnovama znanja, stručnosti i iskustva mogu doprinijeti očuvanju mira i prosperiteta Crne Gore.

O realizaciji Programa obilježavanja Jubileja staraće se Predsjedništvo CANU.

      

 

 

 

 

 

 

© 2017 CANU - Crnogorska akademija nauka i umjetnosti.
Sva prava zadržana.
Me / En