Održan konsultativni sastanak predstavnika CANU, Ministarstva zdravlja, Kliničkog centra, i Instituta za javno zdravlje Crne Gore

Danas je u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti održan konsultativni sastanak predstavnika CANU, Ministarstva zdravlja Crne Gore, Kliničkog centra Crne Gore i Instituta za javno zdravlje Crne Gore povodom inicijative CANU da se zajedno realizuje naučnoistraživački projekat „COVID-19 – slučaj Crne Gore“, a na osnovu sporazuma o saradnji Crnogorske akademije nauka i umjetnosti i Ministarstva zdravlja i Kliničkog Centra Crne Gore.

Sastanku su prisustvovali: akademik Dragan K. Vukčević, predsjednik CANU, akademik Ljubiša Stanković, potpredsjednik CANU, prof. dr Vaso Antunović, vanredni član CANU, dr Kenan Hrapović, ministar zdravlja, prof. dr Vesna Miranović, pomoćnica ministra zdravlja, prof. dr Boban Mugoša, direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore i prof. dr Ranko Lazović, šef Kriznog medicinskog štaba. Akademik Goran Nikolić i dr Jevto Eraković, direktor Kliničkog centra Crne Gore, podržali su inicijativu i opravdali su svoje odsustvo.

Svi prisutni su inicijativu Crnogorske akademije nauka i umjetnosti ocijenili kao veoma značajnu i pravovremenu, kako bi se od početka hronološki prikupljala sva relevantna dokumentacija. Projekat je od velikog značaja za unapređivanje saznanja o uzrocima, toku i posljedicama virusa COVID-19 na stanovništvo Crne Gore, kao i sagledavanje komparativnih podataka u  ostalim zemljama u svijetu. Rezultat projekta bila bi monografija, koja treba da se publikuje krajem ove godine, a biće prevedena i na engleski jezik.

Projektom će rukovoditi prof. dr Vaso Antunović, vanredni član CANU. Polazeći od finansijske situacije u zdravstvu Crne Gore, Crnogorska akademija nauka i umjetnosti će finansirati čitav projekat.

Zaključeno je da do 7. aprila 2020. godine Ministarstvo zdravlja Crne Gore, Klinički centar Crne Gore i Institut za javno zdravlje Crne Gore predlože po jednog člana istraživačkog tima projekta, kao i saradnike koji bi radili na projektu.

© 2017 CANU - Crnogorska akademija nauka i umjetnosti.
Sva prava zadržana.
Me / En