Nova knjiga u izdanju CANU i Glavnog grada Podgorica

U okviru edicije „Monografije i studije“, u suizdavaštvu sa Glavnim gradom Podgorica, Crnogorska akademija nauka i umjetnosti objavila je knjigu „Podgorica kroz prostor i vrijeme“ autorke dr Igbale Šabović-Kerović.

Istraživački rezime prezentovan kroz sadržaj monografske studije interpretiran je kao osnovni tekst koji prate bogata foto, grafička, arhitektonska i arhivska dokumentacija. Rezultati istraživanja sublimirani su i prezentovani po nivoima, od urbanističke strukture do arhitekture, kroz šest poglavlja:  I Podgorica – Urbana geneza, II Podgorica u granicama Osmanskog carstva – osnivanje i razvoj, III Podgorica u dokumentima DACG nakon 1881. godine, IV Arhitektura i sakralni objekti, V Podgorica Urbana transformacija i VI Rezime – Podgorica kroz prostor i vrijeme.

U monografiji se govori o značaju i uticaju graditeljskog nasljeđa na urbanu morfologiju i sliku grada, čija adekvatna valorizacija predstavlja bezuslovan prioritet u savremenom funkcionisanju grada. Raslojavajući i analizirajući čitav niz problema zaštite graditeljskog nasljeđa, autorka jasno ukazuje na njegov značaj u formiranju kulturnog identiteta grada, i u konačnom, podstiče i afirmativno doprinosi sprovođenju inicijative po tom osnovu.

© 2017 CANU - Crnogorska akademija nauka i umjetnosti.
Sva prava zadržana.
Me / En