Nobelovac prof.dr Konstantin Novoselov, inostrani član CANU posjetio našu akademiju

 

Danas je Crnogorsku akademiju nauka i umjetnosti posjetio prof. dr Konstantin Sergejevič Novoselov, naučnik, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku „za revolucionarne eksperimente sa dvodimenzionalnim materijalom grafenom” 2010. godine, i inostrani član CANU.

Tom prilikom, prof. dr Novoselov susreo se sa akademikom Draganom K. Vukčevićem, predsjednikom, akademikom Ljubišom Stankovićem, potpredsjednikom, akademikom Predragom Miranovićem, sekretarom Odjeljenja prirodnih nauka i prof.dr Veljkom Milutinovićem, inostranim članom CANU.

U razgovoru sa prof. dr Novoselovim akademik Vukčević je izrazio veliku čast i zadovoljstvo što su članovi CANU prije gotovo godinu dana izabrali prof. dr Novoselova za inostranog člana CANU, istakavši izvanredna dostignuća u oblasti nauke koja prof. dr Novoselova svrstavaju među najveće savremene naučnike u svijetu.

Prof. dr Konstantin Novoselov je sa svoje strane zahvalio na izboru u članstvo CANU, i istakao da ga ono i raduje i obavezuje. U tom pogledu, prof. dr Novoselov je iskazao spremnost da, putem dodjele stipendija Fondacije za istraživanje Nacionalnog Univerziteta u Singapuru na kojem je angažovan, podrži izuzetne crnogorske studente na doktorskim studijama iz fizike, hemije, naprednih materijala i drugih oblasti prirodnih nauka, sa ciljem da se po završetku usavršavanja vrate u Crnu Goru da rade na ovdašnjim univerzitetima i razvijaju nauku u svojoj zemlji.

Akademik Vukčević je zahvalio prof.dr Novoselovu na predlogu za podršku našim mladim, perspektivnim naučnicima istakavši da na taj način prof. dr Novoselov djeluje kao “naš ambasador u svijetu vrhunske nauke”.

Prof.dr Novoselov izabran je za inostranog člana CANU decembra 2022. godine. Akademik Vukčević je uručio prof. dr Novoselovu povelju o izboru za inostranog člana CANU.

© 2017 CANU - Crnogorska akademija nauka i umjetnosti.
Sva prava zadržana.
Me / En