Ministar odbrane Crne Gore sa saradnicima na radnom sastanku u CANU

 

Danas je u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti održan radni sastanak predstavnika Crnogorske akademije nauka i umjetnosti i Ministarstva odbrane Crne Gore.

Sastanku su prisustvovali akademik Dragan K. Vukčević, predsjednik CANU, akademik Dragan Radonjić, generalni sekretar CANU, akademik Đorđe Borozan, Dragan Krapović, ministar odbrane, general-major Rajko Pešić, major Želimir Pojužina i Ana Minić, samostalna savjetnica u Predsjedništvu CANU.

Na sastanku je istaknuta potreba za saradnjom dviju institucija na nekoliko važnih projekata u oblasti nauke i kulture.

Ukazano je na projekat objavljivanja dokumenata dobijenih iz L’Archivio dello Ufficio Storico dello Stato Maggiore del Esercito Italiano, koji su posredstvom Ministarstva odbrane dostavljeni CANU. Prva knjiga tih dokumenata se priprema za štampu i biće uskoro objavljena.

U okviru leksikografskih projekata ukazano je na potrebu za realizacijom novog leksikona – Vojnog leksikona Crne Gore, koji bi se realizovao kao zajednički projekat CANU i Ministarstva odbrane.

U okviru razgovora istaknuta je i mogućnost organizovanja tribina i okruglih stolova iz oblasti vojne istorije i savremenih pitanja vezanih za odbranu i bezbjednost Crne Gore.

Na sastanku je istaknuta potreba za saradnjom i umrežavanjem institucija kroz sporazume i pojedinačne projekte. Naglašena je posebna uloga CANU u projektima vezanim za kontinuitet i identitet Crne Gore.

 

© 2017 CANU - Crnogorska akademija nauka i umjetnosti.
Sva prava zadržana.
Me / En