Knjiga akademika Zorana P. Rašovića „Knjaz Nikola i Valtazar Bogišić”, u četiri toma, predstavljena na Univerzitetu u Zagrebu

 

U Auli Univerziteta u Zagrebu 24. novembra 2022. godine održano je predstavljanje četiri toma knjige Knjaz Nikola i Valtazar Bogišić akademika Zorana P. Rašovića, sekretara Odjeljenja društvenih nauka Crnogorske akademije nauka i umjetnosti i redovnog profesora Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

O knjizi su govorili prof.dr Tatjana Josipović i prof. dr Dalibor Čepulo sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Zagrebu, dr Vlaho Bogišić, leksikografski savjetnik Leksikografskog zavoda „Miroslav Krleža” i autor akademik Zoran P. Rašović.

Valtazar Bogišić je veliko ime hrvatske pravne nauke i etnografije (Cavtat, 1834 – Rijeka, 1908), čovjek širokog obrazovanja i interesovanja te velike međunarodne reputacije. Na promociji je istaknuto da je akademik Rašović svojim djelom potvrdio da je najtemeljitiji istraživač, najbolji poznavalac i najobjektivniji analitičar djela Valtazara Balda Bogišića, što i ne čudi, s obzirom na veze Valtazara Bogišića i Crne Gore, u kojoj je Bogišić bio ministar pravde u razdoblju 1893 – 1899. godine, a još je prije na poziv crnogorskog knjaza Nikole napisao Opšti imovinski zakonik za knjaževinu Crnu Goru.

Akademik Rašović prethodno je objavio pet knjiga o Valtazaru Bogišiću. Saopšteno je da su četiri toma knjige koja je predstavljena u Zagrebu ogromnog obuhvata i izuzetnog kvaliteta, te predstavljaju kapitalno pravno djelo koje i simbolički i sadržajno povezuje crnogorsku i hrvatsku pravnu nauku.

Skup je organizovao Pravni fakultet Univerziteta u Zagrebu, u saradnji s Leksikografskim zavodom „Miroslav Krleža“, Crnogorskom akademijom nauka i umjetnosti, Pravnim fakultetom Univerziteta u Podgorici, i Udruženjem pravnika Crne Gore koje je 2021. godine objavilo ovo kapitalno izdanje, u sklopu jačanja zajedničke međunarodne i međuinstitucionalne saradnje.

Učesnike skupa uvodno su pozdravili prof. dr Dubravko Majetić, prorektor za nauku, istraživanje i postdiplomske studije Univerziteta u Zagrebu, dr Bruno Kragić, generalni direktor Leksikografskog zavoda „Miroslav Krleža“, prof. dr Aneta Spaić, dekanica Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore, prof. dr Branislav Radulović, predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore, te prof. dr Ivan Koprić, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Zagrebu.

© 2017 CANU - Crnogorska akademija nauka i umjetnosti.
Sva prava zadržana.
Me / En