Delegacija MANU posjetila CANU

 

Danas je Crnogorsku akademiju akademija i umjetnosti (CANU) posjetila delegacija Makedonske akademije nauka i umjetnosti (MANU), u sastavu: akademik Ljupčo Kocarev, predsjednik MANU, akademik Gazanfer Bajram, potpredsjednik MANU.

Tom prilikom, predstavnici MANU sastali su se sa članovima Predsjedništva CANU: akademikom Draganom K. Vukčevićem, predsjednikom CANU, akademikom Ljubišom Stankovićem, potpredsjednikom CANU, akademikom Draganom Radonjićem, generalnim sekretarom, akademikom Predragom Miranovićem, sekretarom Odjeljenja prirodnih nauka, akademikom Zoranom Rašovićem, sekretarom Odjeljenja društvenih nauka, akademikom Žarkom Mirkovićem, sekretarom Odjeljenja umjetnosti CANU.

Sastanku su prisustvovali Novak Vukadinović, načelnik Službe CANU, i Katarina Terzić, samostalna savjetnica za međuakademijsku i međunarodnu saradnju u CANU.

Tokom razgovora, sagovornici su razmijenili mišljenja i iskustva u vezi sa radom koje dvije akademije ostvaruju kroz različite vidove aktivnosti u oblastima nauke i umjetnosti koje svojim članstvom i organizacijom pokrivaju.

Istakavši dosadašnju vrijednu i kontinuiranu saradnju CANU i MANU, akademik Dragan K. Vukčević, predsjednik CANU izrazio je posebno zadovoljstvo što je povod ovog prijateljskog susreta u našoj akademiji nova zgrada CANU koja sada raspolaže adekvatnim uslovima za razvijanje bogatije i dinamičnije saradnje sa inostranim nacionalnim akademijama, posebno u regionu, na različitim poljima nauke i umjetnosti od zajedničkog interesa. U tom smislu, prepoznata je srodnost Crnogorske akademije nauka i umjetnosti i Makedonske akademije nauka i umjetnosti u više aspekata, koja pruža i veće mogućnosti za razmjenu znanja i korisnih iskustava kroz uzajamnu podršku u osmišljavanju i preduzimanju novih aktivnosti na promociji naučnog istraživanja i umjetničkog stvaralaštva u okviru dviju akademija.

Predstavnici CANU i MANU iznijeli su niz konkretnih predloga za saradnju na čijoj će se realizaciji raditi u narednom periodu, a koji će uključiti: predavanja po pozivu, organizaciju zajedničkih naučnih skupova, gostujuće izložbe, koncerte, tematske rasprave, promocije izdanja, kao i razmjenu profesionalnih iskustava i učešće u pripremi zajedničkih naučno-istraživačkih projekata.

© 2017 CANU - Crnogorska akademija nauka i umjetnosti.
Sva prava zadržana.
Me / En