Delegacija Kineske akademije nauka, na čelu sa predsjednikom KAN posjetila CANU

Danas je Crnogorsku akademiju nauka i umjetnosti posjetila šestočlana delegacija Kineske akademije nauka, na čelu sa predsjednikom, profesorom Chunli BAI. U razgovoru sa akademikom Draganom K. Vukčevićem, predsjednikom CANU, i članovima Predsjedništva CANU akademikom Đorđem Borozanom, potpredsjednikom, i akademikom Draganom Radonjićem, generalnim sekretarom, predstavnici dviju akademija razmijenili su informacije o strukturi i radu CANU i KAN, kao i stavove o pravcu daljeg funkcionisanja akademija i unapređenja aktivnosti na polju međunarodne naučne saradnje.

Prof. BAI, predsjednik KAN je upoznao predstavnike CANU da je Kineska akademija nauka najveća i najstarija državna akademija prirodnih nauka u Narodnoj Republici Kini, osnovana 1949. godine, koja danas u svom sastavu obuhvata preko 100 istraživačkih instituta. KAN djeluje kao primarno nacionalno strateško tijelo Kineske vlade za oblast nauke i tehnologije. Profesor BAI je informisao sagovornike o Alijansi međunarodnih naučnih organizacija ANSO (Alliance of International Scientific Organizations), osnovanoj 2018. godine od strane Kineske akademije nauka zajedno sa 36 drugih međunarodnih naučnih i obrazovnih ustanova iz cijelog svijeta. Tim povodom, profesor BAI je uputio poziv Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti da postane član ove neprofitne organizacije sa pretenzijama da ostvari globalni uticaj pri usmjeravanju i implementaciji konkretnih programa, inicijativa i akcija u nauci, tehnologiji, inovacijama i izgradnji kapaciteta (STIC), te promociji zajedničkog razvoja za čovječanstvo i unapređenje UN ciljeva održivog razvoja (UN SDGs).

Akademik Dragan K. Vukčević, predsjednik CANU zahvalio je Predsjedniku Kineske akademije nauka na predlogu i izrazio interesovanje za uslove i način na koji CANU može aplicirati za članstvo u ANSO u skoroj budućnosti.

Prilikom posjete, predsjednici dvije akademije potpisali su Sporazum o naučnoj saradnji između CANU i KAN, koji će omogućiti dalju saradnju u realizaciji zajedničkih aktivnosti na polju nauke i istraživanja od koristi za naša društva i države.

© 2017 CANU - Crnogorska akademija nauka i umjetnosti.
Sva prava zadržana.
Me / En