Delegacija Akademije nauka i umjetnosti Kosova posjetila CANU

Danas je Crnogorsku akademiju nauka i umjetnosti posjetila delegacija Akademije nauka i umjetnosti Kosova (ASHAK), u sastavu: akademik Mehmet Kraja, predsjednik ASHAK, akademik Ali Aliu, član Odjeljenja za jezik i književnost, i gđa Lendita Pula, sekretarka ASHAK.

Tom prilikom, predstavnici ASHAK sastali su se sa članovima Predsjedništva Crnogorske akademije nauka i umjetnosti: akademikom Draganom K. Vukčevićem, predsjednikom CANU, akademikom Ljubišom Stankovićem, potpredsjednikom, akademikom Draganom Radonjićem, generalnim sekretarom, akademikom Zoranom Rašovićem, sekretarom Odjeljenja društvenih nauka, akademikom Nikom Martinovićem, sekretarom Odjeljenja  humanističkih nauka, akademikom Žarkom Mirkovićem, sekretarom Odjeljenja umjetnosti, i akademikom Zuvdijom Hodžićem.

Sastanku je prisustvovala gđa Arijana Žerka Hodža, ambasadorka Republike Kosovo u Crnoj Gori.

Načelnik Službe CANU, Novak Vukadinović i samostalna savjetnica za međuakademijsku i međunarodnu saradnju CANU Katarina Terzić, takođe su prisustvovali sastanku.

Tokom razgovora, sagovornici su se saglasili o potrebi da se uspostavljena saradnja između dvije akademije (predsjednici CANU i ASHAK potpisali su bilateralni Sporazum o saradnji i prateći Izvršni protokol prilikom posjete delegacije Crnogorske akademije nauka i umjetnosti Akademiji nauka i umjetnosti Kosova u Prištini, maja 2019. godine), dalje razvija kroz osmišljavanje sadržajnih zajedničkih aktivnosti iz oblasti nauke i umjetnosti.

Istaknuto je da uslovi kojima sada raspolaže nova zgrada CANU predstavljaju dodatan podstrek započinjanju i realizaciji različitih oblika međuakademijske saradnje. U tom cilju, uzajamno su utvrđeni konkretni predlozi saradnje između CANU i ASHAK, prevashodno u domenu književnosti, likovne umjetnosti i izdavačke djelatnosti, na čijoj će se realizaciji raditi u ovoj i u narednoj godini.

© 2017 CANU - Crnogorska akademija nauka i umjetnosti.
Sva prava zadržana.
Me / En