Delegacija Akademije nauka Albanije posjetila CANU

 

Danas je Crnogorsku akademiju nauka i umjetnosti posjetila delegacija Akademije nauka Albanije, u sastavu: akademik Skender Đinuši (Skënder Gjinushi), predsjednik Albanske akademije nauka, akademik Vasil S. Tole, potpredsjednik, akademik Šaban Sinani (Shaban Sinani), naučni sekretar, akademik Gezim Hodža (Gëzim Hoxha), sekretar Odjeljenja za društvene nauke i albanologiju i g. Dorian Koçi, šef Sektora za međunarodne odnose i ljudske resurse u Akademiji nauka Albanije.

Tom prilikom, predstavnici Albanske akademije nauka sastali su se sa članovima Predsjedništva CANU: akademikom Draganom K. Vukčevićem, predsjednikom CANU, akademikom Ljubišom Stankovićem, potpredsjednikom, akademikom Draganom Radonjićem, generalnim sekretarom, akademikom Zoranom Rašovićem, sekretarom Odjeljenja društvenih nauka, akademikom Predragom Miranovićem, sekretarom Odjeljenja prirodnih nauka, akademikom Žarkom Mirkovićem, sekretarom Odjeljenja umjetnosti.

Sastanku su prisustvovali Novak Vukadinović, načelnik Službe CANU, i Katarina Terzić, samostalna savjetnica za međuakademijsku i međunarodnu saradnju u CANU.

Akademik Dragan K. Vukčević, predsjednik CANU izrazio je iskreno zadovoljstvo što predstavnici Albanske akademije nauka posjećuju CANU u novoj zgradi, istakavši da je izgradnja nove zgrade CANU jedno od značajnih postignuća ne samo za CANU nego i za Crnu Goru.

Sagovornici su u prijateljskom razgovoru istakli dugotrajnu dobru saradnju koju dvije akademije ostvaruju kroz institucionalnu podršku bilateralnog Sporazuma o naučnoj saradnji, koji su dvije strane potpisale 2002. godine. Zaključeno je da, i pored toga, tekst Sporazuma treba osavremeniti i dopuniti inoviranim izvršnim Protokolom koji će obuhvatiti konkretne predloge za buduću, još plodniju i dinamičniju saradnju dvije akademije.

Akademik Skender Đinuši, predsjednik Albanske akademije nauka, čestitao je predstavnicima CANU useljenje u novu zgradu, i izrazio posvećenost akademije na čijem je čelu bogaćenju saradnje sa sestrinskom Crnogorskom akademijom.

Prepoznate su brojne oblasti i teme naučno-istraživačkog rada od zajedničkog interesa u različitim domenima nauke, ali i umjetnosti. Na njihovoj realizaciji će se članovi i saradnici dvije akademije angažovati sprovođenjem konkretnih aktivnosti u narednom periodu. Istaknuta je i potreba za tješnjim povezivanjem nacionalnih akademija u regionu kako bi kroz uzajamnu podršku i razmjenu vrijednih iskustava akademije unapređivale svoj doprinos promovisanju nauke i umjetničkog stvaralaštva kao zajedničkog dobra.

© 2017 CANU - Crnogorska akademija nauka i umjetnosti.
Sva prava zadržana.
Me / En