Decembarska umjetnička scena otvorena izložbom akademika Dragana Karadžića

U Modernoj galeriji u Podgorici, izložbom poznatog crnogorskog slikara Dragana Karadžića otvoreno je jubilarno 30. izdanje Decembarske umjetničke scene DEUS 2022.

„Nije slučajnost što i DEUS, nakon Podgoričkog kulturnog ljeta, započinjemo izložbom velikana crnogorske savremene likovne scene Dragana Karadžića. To je odraz vrjednovanja i poštovanja koje iskazujemo, ponosni na plejadu sjajnih umjetnika čije stvaralaštvo već decenijama na najbolji način promoviše Podgoricu i Crnu Goru", kazala je sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport, Ana Medigović.

Selma Đečević, teoretičarka umjetnosti i kustoskinja izložbe istakla je da je, „Karadžićev razuđeni umjetnički korpus povezan kružnim filozofskim i likovnim zakonitostima, koje je njegovo stvaralaštvo nesumnjivo izdvojilo kao jedinstveno djelo lirske provenijencije, kojem ne nalazimo pandan u crnogorskom savremenom slikarstvu".

Kako kaže, „ako je pjesma postojanje, kako to kazuje Rilke, onda je ovako prošireno stanovište o pojmu pjevanja autentično sadržano u knjizi slika Dragana Karadžića, koje diraju u san svijeta".

 Izložbu prati i monografski katalog čiji su izdavači Crnogorska akademija nauka i umjetnosti i Muzeji i galerije Podgorice, a biće otvorena do 28. februara 2023. godine.

© 2017 CANU - Crnogorska akademija nauka i umjetnosti.
Sva prava zadržana.
Me / En