„DAN ČETRNAESTI“ I OMAŽ AKADEMIKU ZDRAVKU VELIMIROVIĆU

 

Povodom 60 godina od premijernog prikazivanja u takmičarskom programu Filmskog festivala u Kanu, publici u glavnom gradu predstavićemo restaurisanu verziju filma ,,Dan četrnaesti“ reditelja akademika Zdravka Velimirovića, za koji je scenario napisao Borislav Pekić.

Оve godine, film ,,Dan četrnaesti“ ponovo je prikazan na najprestižnijem svjetskom filmskom festivalu, u programu „Kanski klasici“.

U filmu koji je nastao u produkciji ,,Lovćen filma“ 1960. godine pratimo četiri zatvorenika koji, zbog dobrog vladanja, dobijaju dvije sedmice boravka na slobodi. Situacije u njihovim životima se komplikuju kako se bliži dan povratka u zatvor – dan četrnaesti. Glavne uloge igraju: Nikola Popović, Karlo Bulić, Slobodan Cica Perović, Dušan Janićijević, Olga Spiridonović, Mira Stupica.

Program posvećen akademiku Zdravku Velimiroviću, koji zajedno organizuju Crnogorska kinoteka i Crnogorska akademija nauka i umjetnosti, počeće razgovorom o njegovom djelu, u kojem će učestvovati reditelji Branko Baletić, vanredni član CANU, i Andro Martinović, kao i Mladen Velimirović.

Omaž će se održati u četvrtak, 14. oktobra 2021, u Kamernoj sali Muzičkog centra Crne Gore u 19 časova, a projekcija filma „Dan četrnaesti“ istog dana u Velikoj sali, u 20 časova.

U petak, 15. oktobra 2021, u Sali Kinoteke, u 19 časova, biće organizovana projekcija Velimirovićevog dugometražnog dokumentarnog filma „Umir krvi“.

 

© 2017 CANU - Crnogorska akademija nauka i umjetnosti.
Sva prava zadržana.
Me / En