CANU trostruki laureat 16. međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja

Na 16. međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja, održanom od 8. do 14. maja 2022, Crnogorska akademija nauka i umjetnosti dobila je tri nagrade: Nagradu za kompletnu izdavačku produkciju / Najbolji izdavač, Nagradu za izdavački poduhvat i Nagradu za najbolje opremljeno umjetničko izdanje.

Nagrada za kompletnu izdavačku produkciju / Najbolji izdavač

U obrazloženju žirija, koje je pročitala prof. dr Slavica Perović, istaknuto je da je riječ o zasluženoj nagradi, jer je CANU izdavač sa bogatom interdisciplinarnom produkcijom iz oblasti prirodnih, društvenih, humanističkih nauka i oblasti umjetnosti: „Izdvajamo u mnoštvu značajnih djela samo mali broj najnovijih izdanja: Crnogorska akademija nauka i umjetnosti 1971–2021; Bibliografija izdanja CANU 1971–2021; Vizuelna kultura mediteranske Crne Gore od 15. do 20. vijeka; Metode i dometi savremene nauke o književnosti; Njegoš i italijanska kultura; Borislav Pekić – devedeset godina od rođenja (1930–2020); Egzistencijalna usamljenost – filozofija i psihologija usamljenosti; Epidemiološke, kliničke i demografske karakteristike moždanog udara u Crnoj Gori; Triptih za Dantea i Diptih za Dostojevskog.”

Nagrada za izdavački poduhvat za Leksikon likovne umjetnosti Crne Gore

Žiri u obrazloženju ističe: „Riječ je o djelu od fundamentalne važnosti za izučavanje jednog od najznačajnijih segmenata kulture Crne Gore, kojim Akademija započinje njenu sistematsku empirijsku interpretaciju, koja će nadalje uključiti i sve druge značajne oblasti (istoriju, književnost, dramske umjetnosti, muziku, diplomatiju, prirodne nauke itd.). Leksikon likovne umjetnosti Crne Gore sadrži 1.532 odrednice, a na pisanju leksikografskih članaka radilo je 19 autora. Leksikon obrađuje likovne umjetnike sa autorskim ostvarenjima u Crnoj Gori, od perioda praistorije, preko antike i srednjeg vijeka, do novog vijeka, predmoderne, moderne i postmoderne, ali su obrađene i oblasti arhitekture, grafičkog dizajna, fotografije, zatim institucije umjetnosti, časopisi za umjetnost, istoričari i teoretičari umjetnosti, istorija umjetnosti, umjetničke epohe, slikari-konzervatori. Ovo opsežno dvotomno djelo zasluženo nosi priznanje najznačajnijeg izdavačkog poduhvata”.

Nagrada za najbolje opremljeno umjetničko izdanje za Leksikon likovne umjetnosti Crne Gore

© 2017 CANU - Crnogorska akademija nauka i umjetnosti.
Sva prava zadržana.
Me / En