Ambasadorka Republike Turske u Crnoj Gori posjetila CANU

Danas je Crnogorsku akademiju nauka i umjetnosti posjetila ambasadorka Republike Turske u Crnoj Gori, Nj. E. gđa Songül Ozan. U razgovoru sa akademikom Draganom K. Vukčevićem, predsjednikom CANU razmotrene su dosadašnje aktivnosti koje je CANU ostvarila sa Turskom akademijom nauka (TÜBA), i sa pojedinim turskim naučnicima i institucijama. Istaknuto je da je prof. Ilber Ortajli, istoričar, član Turske akademije nauka i profesor na Galatasaraj univerzitetu, izabran za inostranog člana CANU decembra 2015. godine, kao i da se uspješno sprovodi dugoročni projekat (rukovodilac akademik Šerbo Rastoder) “Turski (Osmanski) izvori za istoriju Crne Gore”, koji podrazumijeva saradnju sa turskim istoričarima i istraživanje u turskim arhivima i institutima.

Akademik Vukčević je upoznao ambasadorku Ozan sa idejom o realizaciji značajnog izdavačkog projekta, pripreme za štampu "Pljevaljskog sinđela". Izdanje bi sadržalo tri dijela: originalni tekst na staroturskom, tekst dat na savremenom turskom jeziku, i prevod tog teksta na crnogorski jezik. Na ovom višestruko značajnom projektu biće angažovane relevantne ustanove iz Crne Gore i Turske. Buduće aktivnosti saradnje sa Turskom akademijom nauka obuhvatiće organizovanje godišnjih naučnih sastanaka-panela pod pokroviteljstvom CANU i TÜBA, koji će se naizmjenično održavati u Crnoj Gori i Turskoj (na osnovu već postignute saglasnosti predstavnika dvije akademije), na teme od obostranog i šireg međunarodnog interesa.

Akademik Vukčević je predložio da i Ambasada Republike Turske dâ svoj doprinos organizaciji velikog međunarodnog skupa o starom Baru, koji CANU planira za narednu godinu. Saradnja sa turskom stranom može obuhvatiti i prevođenje djela izabranog turskog pisca na crnogorski jezik, i crnogorskog pisca na turski.

Akademik Vukčević pozvao je ambasadorku Ozan da početkom 2020. godine bude gost na tribini diplomata koju organizuje CANU, gdje bi predstavila istoriju i savremenost svoje zemlje, sa osvrtom na tursko-crnogorske odnose.  

© 2017 CANU - Crnogorska akademija nauka i umjetnosti.
Sva prava zadržana.
Me / En