Ambasador Republike Azerbejdžan, Nj.E. Eldar Hasanov, posjetio CANU

Akademik Dragan K. Vukčević, predsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, primio je danas Njegovu Ekselenciju, gospodina Eldara Hasanova, ambasadora Republike Azerbejdžan u Crnoj Gori. Razgovoru su prisustvovali i akademik Đorđe Borozan, potpredsjednik CANU, sa saradnicama, te saradnici ambasadora Hasanova: g. Anar Adžamov, otpravnik poslova Diplomatske misije Republike Azerbejdžan u Podgorici, g. Orkhan Aliyev, ataše, gđa Dragana Pantović, sekretar i prevodilac, i gđa Dijana Ralević, iz Ministarstva vanjskih poslova Vlade Crne Gore.

Akademik Vukčević upoznao je ambasadora Hasanova sa sadržajem nedavne prve posjete Nacionalnoj akademiji nauka Azerbejdžana u Bakuu, kojom prilikom su predsjednici dvije akademije potpisali bilateralni Sporazum o naučnoj saradnji, kojim se uređuju budući oblici i načini akademijske saradnje. Takođe, iznio je i zaključke i predloge prioistekle iz zajedničkih razgovora koje je imao tokom posjete sa akademikom Akifom Alizadeom, predsjednikom NANA, akademikom Isom Gabibelijem, potpredsjednikom NANA, kao i sa rukovodiocima Instituta za filozofiju, ekonomiju, orijentalne studije, arhitekturu i umjetnost. Akademik Vukčević je izdvojio prioritetne aspekte i oblike u kojima će se realizovati dalja saradnja i razmjena, kao što su:  predavanja po pozivu, okrugli stolovi (iz oblasti istorije, kulture, ekonomije, geopolitike, filozofije, sociologije, antropologije), prevod i objavljivanje reprezentativnih knjiga iz oblasti književnosti i istorije na crnogorski i azerbejdžanski jezik, te zajednički istraživački projekti od šireg naučnog i nacionalnog interesa.

Ambasador Hasanov je čestitao akademiku Vukčeviću na izuzetno plodnoj posjeti NAN Azerbejdžana, i iznio uvjeravanja da će Republika Azerbejdžan i on lično dati punu podršku realizaciji svih inicijativa i predloga od zajedničkog interesa za razvoj naučne, kulturne, pa i umjetničke saradnje na nacionalnom nivou, što će doprinijeti daljem zbližavanju i jačanju ukupnih odnosa Azerbejdžana i Crne Gore.

Akademik Vukčević je pozvao ambasadora Hasanova da u junu ove godine ponovo posjeti CANU i tom prilikom održi predavanje kojim će predstaviti istoriju kao i savremeni trenutak Republike Azerbejdžan.

© 2017 CANU - Crnogorska akademija nauka i umjetnosti.
Sva prava zadržana.
Me / En