Akademici CANU među najcitiranijim svjetskim naučnicima

Članovi Crnogorske akademije nauka i umjetnosti akademik Ljubiša Stanković i akademik Igor Đurović, prema najnovijem istraživanju uglednog Stanford Univerziteta (USA), nalaze se na listi najcitiranijih i veoma visoko rangiranih naučnika iz oblasti "Information and Communication Technologies”.

Na listi 161.179 rangiranih naučnika u oblasti "Information and Communication Technologies" koji imaju određeni, minimalni, broj radova i citata potreban za uključivanje na ovu listu, akademik Stanković nalazi se na 214. mjestu, odnosno, u prvih 0,13%, akademik Đurović na 795. mjestu, odnosno, u prvih 0.5% rangiranih naučnika. 

Rang lista naučnika je rezultat istraživanja koje su nedavno proveli naučnici Stanford Univerziteta (USA) koje je analiziralo podatke za period od1996. do 2019. godine i obuhvatilo blizu sedam miliona naučnika u 22 glavne naučne oblasti i 176 podoblasti.

U oblasti  "Mechanical Engineering & Transports", od ukupno 92.645 rangiranih naučnika, redovni član CANU akademik Vlado Lubarda rangiran je na 191. mjestu, tj. među prvih 0,2% rangiranih naučnika u toj oblasti.

Kompletna lista i opis metodologije istraživanja je dostupna na sljedećem linku.

Na listi su objavljena imena dva posto najcitiranijih svjetskih naučnika u svakoj glavnoj naučnoj oblasti istraživanja. 

 

 

© 2017 CANU - Crnogorska akademija nauka i umjetnosti.
Sva prava zadržana.
Me / En