U MANU otvorena izložba likovnih umjetnika članova CANU „Ad infinitum”

 

Povodom dana Makedonske akademije nauka i umjetnosti, danas je u izložbenom prostoru MANU u Skoplju otvorena  izložba Ad infinitum – izložba likovnih umjetnika članova CANU.
Izložbu je otvorio potpredsjednik MANU akademik Gazanfer Bajram koji je, između ostalog, rekao: „Zadovoljstvo mi je da vam se obratim u ime MANU koja je organizator izložbe koja predstavlja djela likovnih umjetnika članova CANU. Djela ovih autora makedonska likovna publika imala je prliku da vidi u nekadašnjoj zajedničkoj državi, a sada zahvaljujući međuakademijskoj saradnji MANU i CANU, ponovo ih gledamo ne sa malom sentimentalnošću. Ovo je veliki događaj za makedonsku likovnu publiku što od danas može da uživa u ovoj raznovrsnoj izložbi na kojoj zahvaljujemo kolegama u CANU, i vjerujem da će ovo biti početak jedne bogate, dugoročne saradnje.”

U izložbenom prostoru Makedonske akademije nauka i umjetnosti predstavljena su djela sedamnaest stvaralaca iz oblasti lijepih umjetnosti (slikari, vajari, grafičari, arhitekte i majstor animiranog filma), koji su tokom pola vijeka imali čast da budu članovi CANU. Jedanaest redovnih i vanrednih članova: Anka Burić, Mileta Bojović, Branko Filo Filipović, Dragan Karadžić, Aleksandar Aco Prijić, Pavle Pejović, Vuko Radović, Vojislav Vojo Stanić, Luka Tomanović, Dušan Vukotić Vud, Miloš Vušković, i šest inostranih članova: Miodrag Dado Đurić, Branislav Mitrović, Marko Mušič, Petar Omčikus, Dimitrije Popović i Tome Serafimovski.

Kustoskinja izložbe u galerijskom prostoru MANU je Ljiljana Zeković, istoričarka umjetnosti koja u uvodnom tekstu kataloga, pored ostalog, piše:
„Likovni umjetnici članovi CANU, svojim likovno-estetskim izrazom obuhvataju širok dijapazon iskaznih referenci: od figuracije do znaka; od racionalnog i estetskog oblikovanja prostora i volumena do ekspresionističkog, apstraktnog, nadrealnog i metafizičkog; od lokalnog do univerzalnog. Ono što ih povezuje je zajednički imenitelj – Crnogorska akademija nauka i umjetnosti, koja decenijama valorizuje djela svojih članova: monografskim izdanjima, izložbama, javnim prezentacijama, a koja se, u okvirima svoje djelatnosti, bavi problemskim pitanjima savremene umjetničke prakse i naučno-stručnim vrednovanjem bogate materijalne i nematerijalne kulturne baštine Crne Gore”.

Likovna urednica kataloga koji prati izložbu Ad infinitum – izložba likovnih umjetnika članova u MANU je Ana Matić, grafička dizajnerka.

Otvaranju izložbe prisustvovali su predstavnici CANU akademik Anka Burić, akademik Pavle Pejović i Vesko Ninković, samostalni savjetnik u Odjeljenju umjetnosti CANU.

Izložba će u likovnom salonu MANU u Skoplju za makedonsku publiku biti otvorena do 10. novembra 2023. godine.

 

© 2017 CANU - Crnogorska akademija nauka i umjetnosti.
Sva prava zadržana.
Me / En