Tribina Opšti imovinski zakonik za Knjaževinu Crnu Goru 1888-2018.

U okviru obilježavanja jubileja ,,130 godina od proglašenja Opšteg imovinskog zakonika za Knjaževinu Crnu Goru”, u svečanoj  sali  CANU, prof. dr Miodrag V. Orlić održao je predavanje: ,,Uticaj Opšteg imovinskog zakonika (za Knjaževinu Crnu Goru) na razvoj srpskog (i jugoslovenskog) prava “.

Najprije je prisutnima predavača predstavio prof. dr Zoran Rašović, sekretar Odjeljenja društvenih nauka CANU.

,,Ne treba posebno naglašavati koliki je značaj Valtazara Bogišića bio, a siguran sam da će i biti i to u svjetskim okvirima”, istakao je na početku prof. dr Orlić, potvrđujući da Bogišićev uticaj nije ni prostorno ni vremenski ograničen.

Prof. dr Orlić razmatra kulturno zračenje Bogišićevog djela u našoj pravnoj kulturi, posebno imajući u vidu značaj Opšteg imovinskog zakonika za Knjaževinu Crnu Goru, tog velikog i lijepog ostvarenja, čiji su metod izrade, jezik i stil poslužili kao uzor generacijama pravnika u Srbiji (i ranije u Jugoslaviji).

S tim u vezi Valtazar Bogišić i njegov rad značajno utiču na profesora Mihaila Konstantinovića i druge istaknute pravnike koji su sa njim sarađivali na  izradi nacrta zakona u oblasti porodičnog, nasljednog i obligacionog prava u Jugoslaviji poslije Drugog svjetskog rata. Naime, u svim navedenim nacrtima inspiracija stvaraocima bili su Bogišićev metod, a posebno jezik, pravna terminologija i stil izražavanja.

Veliko djelo Valtazara Bogišića predstavlja ogromno nasljeđe i najdragocjenije zavještanje, zaključio je prof. dr Orlić.

© 2017 CANU - Crnogorska akademija nauka i umjetnosti.
Sva prava zadržana.
Me / En