Sajamska Nagrada za izdavački poduhvat dodijeljena CANU i Narodnom muzeju CG za monografiju Otisak i znak, autora Mila Grozdanića

Na 13. međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja (7–14. maj 2018. godine) Nagrada za izdavački poduhvat dodijeljena je Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti i Narodnom muzeju Crne Gore za monografiju Otisak i znak, autora Mila Grozdanića.

Žiri je u svom obrazloženju naveo: „Reprezentativno djelo koje istražuje elemente procesa štampanja u svim njegovim vidovima, npr. periodična izdanja, oglasi, redizajn, simboli, plakati, grafičko i tipografsko oblikovanje, priprema i proizvodnja knjige. Uz to, knjiga je posebno opremljena relevantnim ilustracijama koje prate ovo izdanje.“

,,Knjiga – rukopis Otisak i znak već u samom naslovu najavljuje višeslojnost problematike kojom se Grozdanić bavi na oko 600 stranica teksta i ilustracija koje ga potkrepljuju. Riječ 'otisak' unutar sebe ima 'tisak' kao drugo ime za štampu, koje prati istorijsko, ali i veoma živo savremeno dešavanje na svim meridijanima od Dalekog istoka do Amerike. On nalazi i razvrstava sve ljepote ove djelatnosti, ali i zloupotrebe ove velike mašinerije...“, stoji, između ostalog, u recenziji koju potpisuje akademik Pavle Pejović.

Obimno autorsko djelo Otisak i znak sa stručno-umjetničkom i naučnom procjenom (obrađeno više od 170 pojmova i ilustrovano 1.700 reprodukcija), potkrijepljeno opsežnim i neophodnim podacima posvećeno je novinskoj izdavačkoj problematici i likovnom stvaralaštvu uopšte. Namijenjeno je likovnim umjetnicima, grafičkim dizajnerima, studentima fakulteta likovnih i primijenjenih umjetnosti, studentima srodnih visokih škola koji se bave grafičkim oblikovanjem – grafičkim dizajnom i poslenicima vezanim za ovu vrstu izdavačko-štamparske djelatnosti, zapisano je na kraju uvoda ove posebne publikacije.

© 2017 CANU - Crnogorska akademija nauka i umjetnosti.
Sva prava zadržana.
Me / En