Održana promocija knjige “Pjesme nepokorne“ – izbor iz poezije Radovana Zogovića

Danas je u svečanoj sali CANU promovisana knjiga ,,Pjesme nepokorne” –  izbor iz poezije Radovana Zogovića, koja je nedavno izašla iz štampe u izdanju Akademije.

Govoreći o knjizi, vanredni član CANU Jevrem Brković je istakao: ,,Miraš Martinović je, sa punom odgovornošću i estetskom bitnošću, intelektualnom preciznošću i emotivnom privrženošću, odabrao ono što će za sva vremena biti dostojnim reprezentom Zogovićevog pjesničkog talenta, znanja, upornosti, preciznosti i osobenosti u jednoj literaturi kakva je crnogorska. Zapravo, tu je ono što je najesencijalniji dio Zogovićevog pjesničkog bića. Ovo je do sada najbolji, najprecizniji i najpošteniji izbor iz pjesništva Radovana Zogovića”, zaključio je   Brković.

Promovišući ovu kapitalnu publikaciju, Zuvdija Hodžić, vanredni član CANU, kazao je da je odličnim izborom poezije Miraš Martinović predstavio posebnost Zogovića. Kao izvrstan znalac njegove poezije, poklonik i štovalac, kroz njegovo djelo zaputio se svojom stazom, vođen urođenim osjećajem za poeziju, kao da pjesme nije birao, već ih uzimao, uvjeren da nije mogao da pogriješi.

Na kraju, priređivač izdanja Miraš Martinović je, između ostalog, rekao: ,,Imao sam sreću da se još kao gimnazijalac upoznam sa Zogovićevom poezijom, iako je tada u potpunosti ne razumjeh, ta prva čitanja ostaviše utisak koji traje i danas, svrstavajući ga  u idole moje i kasnije mnogih drugih generacija”.

Poeziju iz promovisane knjige ,,Pjesme nepokorne” čitao je glumac Slobodan Marunović.

 

© 2017 CANU - Crnogorska akademija nauka i umjetnosti.
Sva prava zadržana.
Me / En