Održana promocija knjige “Otisak i znak“

Danas je u svečanoj sali CANU promovisana knjiga ,,Otisak i znak”, autora  prof. Mila Grozdanića, koja je nedavno izašla iz štampe u izdanju Akademije i Narodnog muzeja.

,,Otisak i znak” je bila logičan slijed Grozdanićevog istraživanja, gdje on nizom primjera lucidno zapaža i kreativne vrijednosti i sporadične površnosti i zloupotrebe u štampanim medijima sa kojima smo, često nesvjesno, u svakodnevnom susretanju. On prepoznaje problem svakodnevne vizualizacije u medijima, sa stavom da postoje tamni, nedokučivi ili teško prepoznatljivi prostori i motivi koji u tom ogromnom procesu svakodnevnog nastajanja govore i dobro i kreativno, ali često i jezikom antipoda i zloupotreba. U ovoj knjizi ćemo pronaći rješenja kako to da prepoznamo, rekao je,  između ostalog, na početku promocije akademik Pavle Pejović govoreći o autoru i njegovom djelu.

Za Branka Kukića knjiga ,,Otisak i znak” je istorija i analiza kako je nekada bilo, kako je danas i kako ne treba da bude u budućnosti kada je riječ o opremanju dnevnih i nedjeljnih listova, ističući da je njen autor jedan od rijetkih umjetnika koji je stvorio svoj stvaralački puls. To je osjećaj i potreba za cjelinom, onako kako je to bilo prisutno u takozvanim prošlim vremenima, a što je u savremenoj umjetnosti gotovo izgubljeno.

Na promociji knjige govorio je i Pavle Goranović, vanredni član CANU, koji je pored ostalog kazao: ,,Na jednom mjestu okupljena su različita iskustva, iz različitih perioda i meridijana, brojnih škola, raznovrsnih ideja i konačnih rezultata. Ako je istina ona tvrdnja Đovanija Gocinija da je štampa preuranjeni medij, onda se u Grozdanićevom djelu ogleda sve bogatstvo te važne ljudske djelatnosti kroz mnoga vremena – do ovog časa, do najsavremenijih dostignuća. Obuhvata ova knjiga mijene njenog dinamičnog napretka, koji svakako ima široke posljedice i izazove za stvaralački duh.

I na kraju je  sam autor, ukazavši na brojne nepravilnosti i probleme u savremenom izdavaštvu, istakao da knjiga ,,Otisak i znak” predstavlja srž savremene izdavačke problematike.

Treba napomenuti da je vrijednost knjige ,,Otisak i znak” prepoznata i na nedavnom Međunarodnom sajmu knjiga u Podgorici, na kojem je njenim izdavačima, Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti i Narodnom muzeju, dodijeljeno priznanje za izdavački poduhvat godine.

 

© 2017 CANU - Crnogorska akademija nauka i umjetnosti.
Sva prava zadržana.
Me / En