Održana naučna tribina prof. dr Miodraga Radunovića: ,,Kalkuloza žučne kese: etiologija, savremeni pristup dijagnostici i liječenju“

Prof. dr Miodrag Radunović, redovni profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta  Crne Gore, danas je na naučnoj tribini u CANU održao predavanje na temu: ,,Kalkuloza žučne kese: etiologija, savremeni pristup dijagnostici i liječenju“.

Na samom početku prisutnima je predavača predstavio akademik Milojica Jaćimović, sekretar  Odjeljenja prirodnih nauka CANU.

Žuč  se stvara u  hepatocitima i ćelijama žučnih vodova u količini 500 –1500 ml na dan, koja se deponuje i koncentriše u žučnoj kesi. No, bez obzira na  funkciju žučne kese, dilema o neophodnosti njenog postojanja traje od vremena njenog otkrivanja, istakao je prof. dr Radunović.

Jedno od najčešćih oboljenja žučne kese je prisustvo kamenca unutar njenog lumena i naziva se holelitijaza (cholelithiasis).

Prevalenca kamenca u žučnoj kesi se kreće u 10–20% stanovništva u SAD i Evropi.  Preciznije, u podunavskim zemljama svaki 15. muškarac i svaka 10. žena ima kalkulozu žučne kese.

U SAD se na godišnjem nivou izvrši 700.000 operacija odstranjenja žučne kese, a žene tri puta češče obolijevaju.

U vezi sa tim, holecistektomija je najčešća abdominalna operacija.

Etiopatogeneza  formiranja kamenca je raznovrsna. Osnovni faktori rizika za nastanak kalkuloze su način ishrane, gojaznost i nagli gubitak tjelesne težine, kao i  genetski, konstitucionalni, trudnoća, pol, hemolitičke bolesti, starosno doba, šećerna bolest, stenoze žučnih vodova itd.

Inače, formiranje žučnih kamenaca zavisi od odnosa tri glavne komponente zuči: holesterola, žučnih kiselina i fosfolipida.

Kamenci su latentni u 80% slučajeva, a simptomi se razvijaju u 20% slučajeva, nakon nekoliko godina.

Bilijarna kolika počinje u epigastrijumu i desnom gornjem kvadrantu trbuha sa propagacijom u desno rame i lopaticu. Komplikacije kalkuloze žučne kese su: akutni i hronični kalkulozni holecistitis, žutica, pankreatitis, empiem, holangitis, bilijarni ileus, karcinom žučne kese, a novija istraživanja ukazuju na veću incidencu pojave karcinoma digestivnog trakta nakon odstranjivanja žučne kese.

Liječenje holelitijaze (kamenca u žučnoj kesi) je medikamentozno i hirurško (operativno).

Laparaskopska hirurgija predstavlja zlatni standard u tretmanu oboljele žučne kese.

Osim toga, budućnost tretmana kalkuloze žučne kese je puna izazova od individualne terapije utemeljene na litogenoj strukturi do genetske terapije bazirane na blokadi holesterol transportera.

 

© 2017 CANU - Crnogorska akademija nauka i umjetnosti.
Sva prava zadržana.
Me / En