Održana naučna tribina prof. dr Milice Martinović: ,,Gojaznost školske djece u Crnoj Gori - spoznaje i izazovi“

Prof. dr Milica Martinović, redovni profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore,  danas je na naučnoj tribini u CANU održala predavanje na temu: ,,Gojaznost školske djece u Crnoj Gori – spoznaje i izazovi“.

 

Na samom početku prisutnima je  predavača predstavio akademik Goran Nikolić, predsjednik Odbora za medicinu CANU.

Prekomjerna težina – predgojaznost i gojaznost definisane su kao neuobičajeno ili prekomjerno nagomilavanje masti, koje može da ugrozi zdravlje i predstavlja kompleksan metabolički poremećaj, istakla je na početku prof. dr Martinović.

Gojaznost i predgojaznost se danas smatraju najčešćim poremećajem zdravlja u dječijem uzrastu u Evropi. Gojaznost povećava rizik od pojave raznih oboljenja, naročito metaboličkog sindroma,  hipertenzije, srčanih oboljenja, dijabetesa tipa 2,  određenih vrsta kancera, astme i brojnih drugih. Broj predgojazne/gojazne djece i adolescenata uzrasta od 5 do 19 godina u 2016. godini iznosio je oko 340 miliona, prema podacima SZO. Naučnoistraživačkim projektom koji je sproveo Medicinski fakultet Univerziteta Crne Gore dat je doprinos utvrđivanju činjenice da se i naša zemlja ozbiljno suočava sa ovim problemom. Naime,  istaživanje je sprovedeno u 40 osnovnih škola iz svih djelova Crne Gore i obuhvatilo je 4. 097 djece uzrasta od 7 do 12 godina. Dobijeni rezultati govore da je svako četvto dijete gojazno.

Prevencija i zaustavljanje dječije gojaznosti seže još u doba prije rođenja kao i promovisanjem unosa zdrave hrane i fizičke aktivnosti u ranom i  školskom uzrastu uz obaveznu kontrolu tjelesne težine.

Međutim, do danas je napredak u borbi protiv gojaznosti spor i nekonzistentan, što predstavlja izazov za zdravstvene sisteme i društvo u cjelini.

Problem je kompleksan i, pored  relevantnih institucija sistema, u ovu problematiku treba da se uključi svaki raditelj, svako dijete i svaki građanin, zaključila je prof. dr Milica Martinović.

 

 

 

 

© 2017 CANU - Crnogorska akademija nauka i umjetnosti.
Sva prava zadržana.
Me / En