Održana naučna tribina prof. dr Josipa Kregara: ,,Na dnu bunara: Korupcija kao stanje društva dijagnoza, lijekovi i prognoza“

Prof. dr Josip Kregar, redovni profesor na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, danas je na naučnoj tribini u CANU održao predavanje na temu: ,,Na dnu bunara: Korupcija kao stanje društva dijagnoza, lijekovi i prognoza“.

Na samom početku prisutnima je predavača predstavio prof. dr Zoran Rašović, sekretar Odjeljenja društvenih nauka CANU.

Korupcija je sistem i to shvatite kada   pokušate da je razgradite. Ona je postojala i bila normalna pojava još prije 150 godina u danas puritansko–čistim zemljama. No, do modernog društva korupcija nije predstavljala ozbiljnu i opasnu bolest, na početku je kazao prof. dr Josip Kregar.

Prema istraživanjima globalnih, evropskih organizacija Crna Gora ne bilježi napredak u borbi protiv korupcije i  nalazi se na 64. mjestu od 180 zemalja svijeta.

Od zemalja u regionu najbolje je rangirana Slovenija koja je na 34. poziciji.

Korupcija je endemsko stanje tranzicionih društava. Postavlja se pitanje je li to normalno stanje još nerazvijenih zemalja, odnosno pitanje utvrđenja stvarne slike fenomena i njegove percepcije. S tim u vezi, poboljšanja su spora, a očekivanja  velika, istakao je prof. dr Kregar.

Drugo je pitanje štа se može učiniti i kako ubrzati zrijevanje svijesti o opasnostima i cijeni, mjerama prevencije i načinima subverzije tih mjera. Iako se tvrdi da je problem univerzalan i globalan, nemaju sve (evropske) zemlje taj problem. Stoga treba utvrditi koje su dobre prakse i koja upozorenja i konačno je li napredak vjerovatan ili samo moguć, zaključio je prof. dr Kregar.

© 2017 CANU - Crnogorska akademija nauka i umjetnosti.
Sva prava zadržana.
Me / En