Održana naučna tribina prof. dr Đorđija Karadaglića: ,,Psorijaza - ima li pomaka“?

Prof. dr Đorđije Karadaglić, redovni profesor na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, danas je na naučnoj tribini u CANU održao predavanje na temu: ,,Psorijaza – ima li pomaka“?

Na samom početku prisutnima je  predavača predstavio prof. dr  Goran Nikolić, član Akademije i predsjednik Odbora za medicinska istraživanja CANU.

Koža je ogledalo zbivanja u organizmu na kojoj se manifestuju mnoge sistemske bolesti. Bolesti kože predstavljaju teško breme oboljelih i društva usljed pogoršanja zdravlja, nesposobnosti i hendikepiranosti, a zbog čestog javljanja imaju medicinski, socijalni i ekonomski problem. Statistika potvrđuje da u nekim zemljama trećina stanovništva ima neko kožno oboljenje (npr. SAD). S tim u vezi bolesti kože se javljaju i kao profesionalna oboljenja i sve su češća. Naime, čak do 32% bolničkog osoblja, frizeri i osobe nekih drugih zanimanja imaju kontaktnu upalu kože šaka, istakao je prof. dr Karadaglić.

S obzirom na to da isti uzročnik može izazvati različite manifestacije bolesti, kao i da različiti uzročnici daju isti izgled promjena na koži, prof. dr Karadglić posebno je istakao dijagnostičke teškoće u savremenoj dermatologiji.

Psorijaza (PSO) je hronično, upalno, imuno posredovano oboljenje. U Crnoj Gori od ove kožne bolesti boluje oko 13 hiljada ljudi.

Psorijaza se ne može izliječiti, njen tok je nepredvidljiv, ali se može držati pod kontrolom uz ,,pametnog“ doktora i strpljivog pacijenta.

Na ovom predavanju kroz prikaz oboljenja psorijaze,  koja je sinonim za bolesti kože, iznijet je sadašnji trend u istraživanjima bolesti kože i nemogućnosti izlječenja nekih od njih. Poseban značaj dat je nužnosti saradnje sa ostalim naučnim disciplinama u kojoj dermatoepidemiologija ima vodeće mjesto.

 

© 2017 CANU - Crnogorska akademija nauka i umjetnosti.
Sva prava zadržana.
Me / En