Održana naučna tribina dr Stevana Jokića: ,,Đak, nastavnik, škola u svijetu koji se mijenja“

Dr Stevan Jokić, profesor i naučni savjetnik Instituta Vinča, danas je na naučnoj tribini CANU, održao predavanje na temu: ,,Đak, nastavnik, škola u svijetu koji se mijenja.“

Na samom početku predavača je predstavio akademik Slobodan Backović, predsjednik Odbora za obrazovanje  CANU.

Dr Jokić se na ovom predavanju fokusirao na promjene u obrazovanju koje su posljedica digitalne revolucije. Danas se svaki vaspitač, učitelj i predmetni nastavnik, na bilo kom nivou obrazovnog sistema, suočava sa tri pitanja: kome se obraćam, šta nudim i kako to radim?

Kome se danas obraćaju nastavnici u osnovnoj i srednjoj školi? Đacima koji su razapeti između kulture knjige i kulture ekrana (učenici u prosjeku provode 5 sati pred nekom vrstom ekrana).

Šta im se u školi nudi? Uglavnom su to prenatrpani kurikulumi, disciplinarnog tipa, koji nijesu mijenjani već dugi niz godina. Učenicima se rijetko pružaju mogućnosti da iskažu svoje kompetencije, koje se najčešće ne procjenjuju ni formativno ni sumativno, a upravo su im one neophodne pri zaposljenju.

Kako im se nude predviđeni programi? Nastavnici su u obavezi da realizuju preobimne, logički nepovezane disciplinarne programe, pritom koristeći uglavnom instruktivni pristup, u kom je učenik najčešće sveden na nekog ko prima informacije.

Društvo, univerzitet, akademije, istraživački instituti, roditelji, nastavnici i škole su u obavezi prema svom nasljeđu, odnosno djeci da ovu situaciju promijene,  pomognu mladim ljudima da se spremno suoče sa izazovima koji su dio svakodnevnice globalizovanog svijeta, konstatovao je dr Jokić.

Na kraju treba napomenuti da je dr Stevan Jokić široj javnosti poznat  po projektu ,,Ruka u testu”, pokrenut 2001. godine, a za koji je 2007. godine postao kolaureat ,,Purkwa” nagrade za doprinos naučnom opismenjavanju djece planete. Ovo prestižno priznanje dodjeljuje internacionalni žiri Francuske akademije nauka.

© 2017 CANU - Crnogorska akademija nauka i umjetnosti.
Sva prava zadržana.
Me / En