Knjiga ,,Poezija članova CANU“

U okviru edicije „Monografije i studije“, Crnogorska akademija nauka i umjetnosti objavila je knjigu „Poezija članova CANU“. Priređivač ovog vrijednog izdanja je Pavle Goranović, vanredni član CANU, a saradnice na projektu su Vera Đukanović i Maja Malbaški.

U ovoj su knjizi obrađena djela 17 autora i svaki odjeljak obuhvata tri segmenta: biografiju, izbor iz poezije i izbor iz kritičkih tekstova. Potreba za ovom knjigom proističe iz prirodne želje da se na jednom mjestu nađe pjesnički dio raznovrsnog književnog potencijala članova Crnogorske akademije nauka i umjetnosti. Objedinjeni u jednoj knjizi, iako po mnogo čemu i različiti, a što zapravo predstavlja i bogatstvo ovih stranica, nalaze se: Janko Đonović, Mihailo Lalić, Đuza Radović, Esad Mekuli, Radonja Vešović, Radovan Zogović, Dušan Kostić, Ćamil Sijarić, Čedo Vuković, Blaže Koneski, Miroslav Krleža, Stevan Raičković, Žarko Đurović, Slobodan Kalezić, Zuvdija Hodžić, Jevrem Brković i Tonko Maroević.

„Ova monografija neka ne bude samo prisjećanje na one koji su  osnivali, činili i unapređivali CANU, nego i na njene brojne saradnike, stvaraoce iz različitih prostora koji su osluškivali umjetničke damare zastupljenih autora, kako u Crnoj Gori, tako i  u sredinama gdje su se oni formirali i dokazivali. Svakako da će ovo izdanje doprinijeti novom čitanju, ali i novom vrednovanju pojedinačnih poetika, ali i stvaralaštva odnjegovanog u CANU.  Ovo je u neku ruku knjiga sjećanja, registar podsjećanja, ali nekad i novih saznanja, izoštrenijih čitanja, koja nekad zbilja funkcionišu kao otkrića. Ovo je i knjiga zanimljivih i neponovljivih pjesničkih sudbina“ – ističe se u predgovoru priređivača.

Najavljeno je da će se ovaj projekat nastaviti sličnim izdanjima – kojima će se objediniti odabrani prozni, a potom i esejistički radovi onih stvaralaca koji su predstavljali značajan dio ove institucije.

 

© 2017 CANU - Crnogorska akademija nauka i umjetnosti.
Sva prava zadržana.
Me / En