Izdavački poduhvat godine monografija Otisak i znak autora Mila Grozdanića u izdanju CANU i Narodnog muzeja CG

Plaketa za izdavački poduhvat godine 16. izdanja međunarodnog sajma Trg od knjige, koji se tradicionalno održava u Herceg Novom, dodijeljena je Narodnom muzeju Crne Gore i CANU za knjigu Otisak i znak autora Mila Grozdanića.

Sopstveni likovni i grafički talenat Mile Grozdanić je iskazao velikim brojem zapaženih izložbi, a ogromno znanje i dar njegovog saopštavanja u sistematizovanom i maštovitom obliku u monografijama izuzetne vrijednosti. Ovo kapitalno djelo, ostvareno uz podršku izdavača elitnih publikacija − CANU i Narodnog muzeja na Cetinju − uključuje reprodukcije ogromnog broja domaćih i svjetskih tiskarnica, od kojih su najstarije nastale u skromnim uslovima manufakturnog rada, a savremene na podlozi narastajuće nepredvidive računarske tehnologije. Međutim, Milov instruktivni tekst i majstorsku montažu ilustracija vodi duh, a ne tehnologija. Riječ je o umjetniku slova i slovesnosti, koji čiatocima  predstavlja na stranicama ove obimne i složene knjige ne samo ono što mogu najnovija mašinska dostignuća, nego i ono što može oslobođeni um u vremenu često zarobljenih i zloupotrijebljenih novina – obrazložio je odluku o dodjeli nagrade predsjednik Žirija  mr Đorđe Malavrazić.

Otisak i znak, obimno autorsko djelo sa stručno-umjetničkom i naučnom procjenom (obrađeno više od 170 pojmova i ilustrovano 1.700 reprodukcija), potkrijepljeno opsežnim i neophodnim podacima posvećeno je novinskoj izdavačkoj problematici i likovnom stvaralaštvu uopšte. Namijenjeno je likovnim umjetnicima, grafičkim dizajnerima, studentima fakulteta likovnih i primijenjenih umjetnosti, studentima srodnih visokih škola koji se bave grafičkim oblikovanjem – grafičkim dizajnom i poslenicima vezanim za ovu vrstu izdavačko-štamparske djelatnosti, zapisano je na kraju uvoda ove posebne publikacije.

 

 

© 2017 CANU - Crnogorska akademija nauka i umjetnosti.
Sva prava zadržana.
Me / En